Plastične flaše su leglo bakterija - PIxabay
Plastične flaše su leglo bakterija - PIxabay

Prema najnovijem istraživanju ukoliko iznova istu flašu dopunjujete vodom sa česme i hladite je u frižideru – ugrožavate svoje zdravlje – plastične flaše su leglo bakterija.

Mnogi od nas kupuju flaširanu vodu, a nakon toga koriste flašu narednih nekoliko dana. Iako se time štedi novac i čuva prirodna okolina, ta navika je, prema timu “Tredmil rivjuza”, loša po zdravlje. To je saopštio sajt koji ocenjuje opremu za fitnes “Tredmil rivjuz” koji je analizirao koliko se bakterija zadržava na flašama za vodu, a dobijeni rezultati pokazali su da je plastika daleko od najbolje ambalaže.

Naime, tim je obrise sa 12 boca vode za višekratnu upotrebu, koje su koristili atletičari, poslao na laboratorijsku analizu, a nalazi su pokazali da su flaše sadržale ogroman broj bakterija, više od 300.000 formiranih jedinica po kvadratnom centimetru.

Plastične flaše su leglo bakterija - PIxabay
Plastične flaše su leglo bakterija – PIxabay

“Ako bismo uporedili nivo štetnosti kozumiranja vode iz korišćenih flaša, onda bismo jezikom laika rekli da je on sto puta gori nego da ste liznuli igračkicu svog psa”, navodi tim.

Tredmil preporučuje flaše ili boce od nerđajućeg čelika, koje treba prati što je češće moguće.

Rezultati su varirali u zavisnosti od tipa flaše. Flaše sa kliznim čepom su sadržale najveći broj bakterija. Za njima su flaše koje se zatvaraju na pritisak i obične flaše na zavrtanje čepa.

Flaše na slamčicu pokazale su se kao “najčistije”, ali istraživači kažu da i one imaju samo dve jedinice po kvadratnom centimetru manje od prosečne kućne ve-ce šolje.

Izvor: BKTVnews.com

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!