Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Pletena pogača – Adilja Hodža

0

Pletena pogača – Adilja Hodža

Pletena pogača – lepa prolećna pogača.

Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Pletena pogača - Adilja Hodža - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Pletena pogača – Adilja Hodža

Pletena pogača - lepa prolećna pogača.
Vreme pripreme 10 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 30 minutes
Broj osoba 6 porcija

Sastojci

  • 700 grama brašna
  • kockica kvasca
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 1 dcl. ulja
  • 1 jaje
  • 1,5 dcl. vode
  • 2 dcl. mleka

Za premaz:

  • 1 žumance
  • malo susama

Uputstvo za pripremu

  1. Vodu smlačiti i dodati kašičicu šećera i izmrvljen kvasac. Ostavite da stoji nakoliko minuta.
  2. U dublji sud sipati prosejano brašno pomešano sa solju, dodajte jaje, ulje i na kraju nadošli kvasac. Rukom zamesite testo, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Nadošlo testo premesite i izručite na dasku za mešenje. Podelite testo na tri dela. Od svakog dela testa napravite dugačke valjke. Valjke (prutiće) poređajte jedan pored drugog i ispletite pletenicu. Pletenicu uvijte u krug i prebacite u nauljenu tepsiju.
  3. Premažite umućenim jajetom i ostavite da stoji desetak minuta. Za to vreme uključite rernu da se greje na 250 stepeni. Pre nego što stavite pogaču da se peče premažite je još jednom umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na donjem delu šporeta oko pola sat ili dok ne porumeni. Pečenu pogaču izvadite iz rerne i pokrijte krpom da malo omekša.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.