Pletene krofne – Adilja Hodža
Pletene krofne – fine krofne za doručak. Servirajte uz belu kafu i čokoladni napitak.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Pletene krofne – Adilja Hodža
Pletene krofne – fine krofne za doručak. Servirajte uz belu kafu i čokoladni napitak.
- 700 grama brašna
- paketić kvasca
- 1,5 dcl. vode
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 2 jaja
- 2 decilitramleka
- 2 vanilinšećera
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
- U mlakoj vodi dodajte šećer i kavasac ostavite da stoji desetak minuta. Brašno pomešajte sa solju, dodajte jaja, mleko, vanilin šećer i na kraju nadošli kvasac. Zamesite testo i ostavite sat vremena da stoji na toplom mestu da se udvostruči.
- Razmesite nadošlo testo i napravite kuglice veličine oraha. Od svake loptice napravite duguljaste valjke i od po tri pravite pletenice, sve dok se sav materijal ne potroši.
- Ostavite pletenice da stoje desetak minuta a zatim ih pržite u dubokom vrelom ulju sa obe strane da porumene.
- Vadite pletenice rešetkastom kašikom i stavljajte na salveti da upiju višak masnoće.
Gotove pletenice pospite bogato šećerom u prahu i poslužite.