Pogača sa heljdinim brašnom i koprivom.
Pogača sa heljdinim brašnom i koprivom, sastojci:
- 1 šolja za belu kafu heljdinog brašna,
- 1 šolja za belu kafu kukuruznog griza,
- 2 šolje za belu kafu belog brašna,
- 3 supene kašike usitnjene suve koprive,
- 1 kašičica soli,
- 1,5 dl ulja,
- 1 suvi kvasac,
- 4 dl mlake vode i
- 1 kašičica šećera.
Pogača sa heljdinim brašnom i koprivom, priprema:
- U posudu u kojoj će se mesiti hleb staviti mlaku vodu, šećer i kvasac i promešati.
- Kad kvasc nadođe, dodati heljdino brašno, belo brašno, kukuruzni griz i usitnjenu koprivu, koje je pethodno izmešano, dodati so i ulje i zamesiti testo.
- Testo je lepljivo, pa je potrebno dodati malo brašna da bi se ujednačilo.
- U posudu ostaviti testo da naraste, naraslo testo premesiti i podeliti na osam delova, tako da sedam delova bude iste veličine a jedan deo veći.
- Od većeg dela napraviti loptu i staviti na sredinu okrugle tepsiju u koju je stavljen pek papir ili je namazana sa masti i posuta brašnom.
- I od ostalih 7 delova napraviti lopte i staviti oko najvećeg dela tako da se dobije cvet i ostaviti da raste.
- Uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje, a za to vreme testo će opet da raste.
- U zagrejanu rernu staviti testo koje ste prethodno namazali sa mašću i peći ga na 200 stepeni, oko 20 minuta, a potom još 10-15 minuta na 180 stepeni.
- Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i umiti je vodom. Uviti je u krpu i ostaviti da se ohladi.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!