Pogača. Pogaču formirate po svom ukusu, ja sam pogaču labavo uvezala kanapom i tako je pekla.
Kada se pogača prohladila, pažljivo sam skidala kanap ali se, ipak, malo izdrpala. Mislim da je s tim još više dobila na šarmu. Nije savršena, ali, lepota je u oku posmatrača.
Pogača, sastojci:
- 900 g brašna,
- 1 kašičica soli,
- pola kašičice šećera,
- 20 g svežeg kvasca,
- 225 ml mleka,
- 125 ml vode i
- 1 dl ulja.
Za premazivanje:
- 2 žumanceta.
Pogača, priprema:
- U mlako mleko dodamo šećer, izmrvljen kvasac i malo brašna.
- Ostaviti na toplom da nadođe, oko petnestak minuta.
- Kad se kvasac digne, dodamo vodu, ulje, so i brašno.
- Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda.
- Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
- Podmažemo šerpu, pospemo je brašnom.
- Pogaču premažemo žumancetom i ostavimo još oko pola sata da raste.
- Pečemo u zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!