Pogača – Verica Poznanović

Pogača. Pogaču formirate po svom ukusu, ja sam pogaču labavo uvezala kanapom i tako je pekla.

Kada se pogača prohladila, pažljivo sam skidala kanap ali se, ipak, malo izdrpala. Mislim da je s tim još više dobila na šarmu. Nije savršena, ali, lepota je u oku posmatrača.

Pogača, sastojci:

  • 900 g brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • pola kašičice šećera,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 225 ml mleka,
  • 125 ml vode i
  • 1 dl ulja.

Za premazivanje:

  • 2 žumanceta.

Pogača, priprema:

  • U mlako mleko dodamo šećer, izmrvljen  kvasac i malo brašna.
  • Ostaviti na toplom da nadođe, oko petnestak  minuta.
  • Kad se kvasac digne, dodamo vodu, ulje, so i brašno.
  • Smesu zamesimo tako da ne bude pretvrda.
  • Ostavimo oko sat vremena na toplom da testo naraste.
  • Podmažemo šerpu, pospemo je brašnom.
  • Pogaču premažemo žumancetom i ostavimo još oko pola sata da raste.
  • Pečemo u zagrejanoj rerni, dok lepo ne porumeni.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.