Politika Magazin: Gastronomsko putovanje Srbijom - photo Politika Magazin
Politika Magazin: Gastronomsko putovanje Srbijom - photo Politika Magazin

Politika Magazin je u tekstu Gastronomsko putovanje Srbijom donela svojim čitaocima prikaz knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Ovom prilikom, prenosimo tekst u celosti:

Od ajnpren čorbe, štrudle s makom i ajmokca koji se spremaju u Vojvodini, preko pite zeljanice, kisele banice i gužvanica tipičnih za istočnu i južnu Srbiju, odnosno halve, mantija i cicvare iz zapadnih krajeva naše zemlje, pa do gruvanica i filija sa Kosova i Metohije – stotinu slatkih i slanih đakonija, predstavio je Miodrag Ilić u knjizi “Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”. Odatle smo preuzeli ovonedeljne predloge za naše kulinarske čarolije.

Uz svaki recept je navedeno odakle potiče, pod čijim je, eventualno, uticajem nastao, kako se priprema u različitim mestima, pa čak i kakvi su običaji ili legende uz njega vezani.

Godinu dana je autor prikupljao originalne zapise o najpopularnijim ali i nekim nepoznatim srpskim jelima, bilo da je reč o starim kuvarima, ili rukom pisanim porodičnim receptima koji su se prenosili sa jedne na drugu generaciju. U poduhvatu su mu pomogli supruga Dragana, sa kojom vodi sajt o receptima i kulturi ishrane (Recepti i Kuvar onlajn), profesionalni kuvar Dejan Ilić i deset saradnika koji su sačuvali i pripremili recepte iz raznih krajeva Srbije.

On je želeo da podseti na način života koji polako, ali neumitno isčezava kad su članovi porodice imali običaj da podele obrok za zajedničkom trpezom i kad su jela uvek bila brižljivo pripremana od svežih, lokalnih namirnica. Zahvaljujući Etnološkom odelnju Narodnog muzeja Zrenjanina imao je uvid u najstarije sačuvano izdanje o kuvanju – “Kuvar zaboravljenih jela” štampan 1914. godine u Velikom Bečkereku, zatim delo antropologa Sime Trojanovića “Starinska srpska jela i pića” iz 1896. godine, kao i zapise etnologa Jovana Erdeljanovića.

Kulinarska tradicija, kao deo nematerijalne kulturne baštine svakog naroda čuva svedočanstvo o namirnicama koje su vekovima koristili naši preci, a sad im preti zaborav. Često ih prate i lepe priče i zanimljive anegdote. Na primer, Karađorđe je za pojasom uvek nosio posudu s papulom, jelom od zgnječenog belog pasulja, Miloš Obrenović je obožavao punjene tikvice.

Politika Magazin, 02.06.2019. autor Aleksandra Mijalković (sva prava zadržana)

Politika Magazin: Gastronomsko putovanje Srbijom - photo Politika Magazin
Politika Magazin: Gastronomsko putovanje Srbijom – photo Politika Magazin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!