Politika Magazin – gost Kristina Gašpar, blog „Domaćica za vas“ | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 1
Kristina Gašpar - blog Domaćica za vas - Recepti i Kuvar online

Retka je prilika da objavimo jedan prilog iz Politikinog Magazina, koji je objavio intervju sa našom saradnicom Kristinom Gašpar. Jedna od naših najaktivnijih saradnika, izdvaja se brojnim kreativnim i inovativnim receptima, a posebno fotografijama svojih recepata. Na mnogim objavljenim fotografijama, pozavideo bi i iskusniji profesionalac, a pravu nevericu iskazuju svi, kad im Kristina saopšti da te fotografije pravi jednim, prilično zastarelim modelom – mobilnog telefona?!

Evo celog testa, preuzetog iz Politikinog Magazina:

Sve slike stižu iz – telefona

Lepo ukrašena jela Kristine Gašpar plene pažnju izgledom, jednostavnim i lakim načinom pripreme, ali i savetima kako oni koji požele to mogu i sami da pripreme

Uvreženo je mišljenje da se mlade, pri tom obrazovane i lepe devojke ne snalaze u kuhinji. Zahvaljujući internetu, ispostavilo se da sve više mladih intelektualki i te kako dobro barata varjačom, a uz to su spremne da recepte i svoja iskustva podele sa drugima preko društvenih mreža ili bloga, kao što je slučaj sa Kristinom Gapšar, ekonomistom iz Beograda.

– Volim da kuvam, to me odmara i opušta – kaže Kristina, inače autorka bloga „Domaćica za vas“ i objašnjava zašto se odlučila da u martu 2014. godine počne da „kači“ na internet recepte i fotografije jela koja priprema.

– Sve češće su mi tražili recepte i savet kako šta da urade, pa sam smatrala da je blog pravo rešenje da „o jednom trošku“podelim sa svima korisne informacije. Uz pomoć uputstava koja sam našla – naravno na internetu, shvatila sam da to nije teško ni komplikovano. Tako sam počela da pripremam jela, fotografišem ih i postavljam na blog. Zahteva to i dosta vremena. Izveštila sam se, ali ne toliko da mogu sama da snimim i postupak pripremanja – kaže blogerka.

– Nećete verovati, ali još učim kako da napišem recept, jer ako je kratak, stiže puno potpitanja kako se šta radi, a ako je predug, onda mnoge mrzi da ga čitaju – dodaje Kristina.

U više navrata je pobeđivala na konkursima za najbolji recept (najveća nagrada koju je osvojila bila je vredna oko 35.000 dinara) i fotografiju jela na kulinarskim sajtovima, ali foto-aparat nije koristila. Samo svoj mobilni telefon.

Ipak nisu samo fotografije te koje plene već i način na koji je hrana dekorisana.

– Za mene je kuvanje umetnost, a to podrazumeva da jelo pored toga što je kvalitetno i ukusno bude i lepo dokrisano. S obzirom na to da volim cveće i da me ono inspiriše, onda i od povrća pravim cvetove – priznaje naša sagovornica i dodaje da je drugarici za svadbeni ručak pravila „cvetni“ aranžman od povrća.

Kristina Gašpar je rodom iz Bele Crkve, pa bi bilo za očekivanje da voli banatske specijalitete, počev od čvaraka i paprikaša.

– Od 17. godine sam vegetarijanac, što znači da sam iz ishrane izostavila meso, ali jedem mleko, mlečne proizvode i jaja, a to podrazumeva i kolače – dodaje Kristina, na čijem blogu piše: „Većinu kolača pravim napamet. Naravno, moraju se znati osnovna pravila. Kombinujem razne sastojke. Počnem da pravim jedno, pa napravim nešto treće..“

Ono čega se Kristina drži jesu precizne mere, jer, kako kaže, niti su šoljice više šoljice, niti svi imamo iste kašike, jer „u neke stane 12 grama, a u neke više od 40“.

– Mnogi se čude kada čuju da u glazure stavljam vodu ili mleko. Kažu da se njima čokolada zgusne kada dodaju tečnost. Ta „čokolada“ koja se zgusne prilikom dodavanja tečnosti je u stvari nekvalitetna kakao-tabla. Prava čokolada je prilično retka kada se otopi, a kada se doda tečnost, ona bude još ređa. Zato vredi izdvojiti koji dinar više – jedan je od saveta naše blogerke, koja je jedno vreme bila okrenuta indijskoj i turskoj kuhinji zbog obilja začina i povrća.

– Volim istočnjačku hranu i kulturu. Nije mi uvek jednostavno da nabavim sve začine koje bih volela da imam u svojoj kolekciji, ali se snalazim i svoje iskustvo rado prenosim drugima. Sećam se da kod nas nije bilo sirovih leblebija, pre devet godina sam ih donela iz Turske. Sada ih ima na sve strane. Gomašio začin (takozvana susamova so, mešavina mrvljenog pečenog susama i morske soli) koristim jako dugo. Tetka mi ga je svojevremeno preporučila. I čapate sam naučila da pravim zahvaljujući tetki. Humus i falafel obožavam, to sam ja uvela u tetkinu kuhinju. Poreklom su iz Libana i Palestine, ali se konzumiraju i u Indiji – prebira po svojim iskustvima Kristina Gašpar.

Đumbirovu vodicu (ili đumbirov napitak) napravila sam sasvim slučajno, a ukus me je fascinirao. Uz list sveže nane to je pravo osveženje za sva godišnja doba.

Ko voli slatkaste napitke, može dodati malo meda. Taj i još neke od Kristininih recepata objavljujemo na stranicama našeg „Magazina“.

sve-slike-stizu-iz-telefona-Kristina-Gaspar-Politika-Magazin-recepti-i-kuvar-online-01

Preuzeto iz Politika Magazin, broj 916, 19. april 2015.
Slavica Berić

Svi recepti Kristine Gašpar na portalu Recepti & Kuvar online

Kristina Gašpar blog Domaćica za vas

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Vesti, kliknite na link: VESTI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!