Pomešajte mlevenu kafu i limun - recepti za lek - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Pomešajte mlevenu kafu i limun - recepti za lek - Recepti i Kuvar online - Pixabay

Dijareja je tegoba koja nas vrlo često zahvata, a posebno leti. U tim situacijama, nikako ne bi trebalo da pijete antibiotike, jer oni samo pojačavaju kretanje bakterija. Mnogi se ljudi usled probavnih tegoba izgladnjuju kako bi privremeno umirili varenje, no stručnjaci to ne preporučuju. Samo pomešajte mlevenu kafu i limun.

Potrebno je jesti kako telo ne bi previše oslabilo, a preporučuje se dvopek, tost, banane, pirinač, slani štapići ili slično. U svakom slučaju, treba izbegavati premasnu i preslatku hranu.

Alkoholna pića treba izbegavati u širokom luku, a kao lekovi može poslužiti sledeće:

– Aktivni ugalj koji na sebe veže nečistoće i izlučuje se neprobavljen

– Probiotik, acidofil

– Liofilizovane mlečno-kisele bakterije (ima ih u nekim lekovima dostupnim u apotekama) koje nadoknađuju izgubljene tzv. dobre bakterije

Ono što verovatno imate pri ruci 2 su sastojka ovog starog recepta koji vrlo brzo smiruje želudac i zaustavlja probavne tegobe.

Sve što vam treba je:

– 3 kašičice mlevene kafe

– Dve supene kašike isceđena limuna

Pomešajte kašikom ta dva sastojka dok ne dobijete kašastu smesu. Pojedite je. Ukus je prilično gorak i kiseo, no može se izdržati.

Pomešajte mlevenu kafu i limun - recepti za lek - Recepti i Kuvar online - Pixabay
Pomešajte mlevenu kafu i limun – recepti za lek – Recepti i Kuvar online – Pixabay

Za jaku glavobolju:

Skuvajte šoljicu domaće kafe bez šećera i u nju iscedite sok od pola limuna. Popijte to i nakon par minuta osetićete olakšanje. Takođe se savjetuje da pijete dosta tečnosti i da izađete na svež vazduh.

Za proliv:

Tri kašičice mlevene kafe pomešajte sa dve velike kašike soka od limuna. Smesu dobro izmešajte pa pojedite. Ova smesa će vam pomoći kod jakih mučnina, bolova u želucu ali i dijareje. Takođe pomaže i da popijete probiotik, da pijete kefir, jedete pirinač ili bananu. Izgladnjivanje nije preporučljivo.

Iskustva onih koji su probali mahom su pozitivna. Vredi pokušati.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!