EXPO 2015
EXPO 2015 - Drvo Života

“Svakog čuda tri (jedan) dana dosta”

Posetili smo EXPO 2015, i tog „svetskog čuda“ nam je dosta za sledećih 5 godina, do 2020., kada će Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati biti domaćin naredne EXPO izložbe.

Svetska izložba EXPO 2015 se još nekoliko dana održava u Milanu (do 31.10.2015.), a bila je otvorena 01.05.2015. Preliminarni podaci o poseti kažu da je za prvih 5 meseci izložbu posetilo 16 miliona ljudi, a predviđanja organizatora su govorila da bi za celo trajanje izložbe poseta trebalo da bude punih 20 miliona. Tema ove Svetske izložbe je „Nahranimo planetu. Energija za život.“. A kad je hrana u pitanju, nismo mogli da odolimo da se ne uputimo u Milano i vidimo kako Izložba izgleda.

U svakom slučaju, i prvi i svi ostali utisci o EXPO izložbi su impresivni i zadivljujući. Manifestacija je postavljena na 1,1 milion kvadratnih metara, ali, to naravno ne možete sebi realno da predstavite dok se lično ne uverite… Radi poređenja, ukupna površina, na kojoj se nalazi Beogradski sajam je 220.000 kvadratnih metara… Dakle, površina EXPO izložbe je 5 puta veća!

Glavni „koridor“ za posetioce je dugačak nekih 1.700 metara, natkriven elegantnom konstrukcijom, da bi svi posetioci bili zaštićeni od eventualnih padavina. Duž glavnog koridora, sa leve i desne strane, nalaze se paviljioni zemalja učesnica, kao i promotivni paviljioni poznatih kompanija.

Na samom ulazu na Izložbu sačekalo nas je veliko obezbeđenje, kao na aerodromu, gde svaki posetilac mora da prođe kroz detektor za metal, a i svaka torba kroz tunel za snimanje. To rezultira velikim redovima na samom ulazu – a prosečno vreme čekanja na ovu kontrolu je 15 – 20 minuta…

EXPO 2015
EXPO – postavka skulptura Food People

I gle iznenađenja, na samom ulazu, odmah posle postavke Food People, koja prikazuje imaginaciju umetnika, gde su sve ljudske statue napravljene i predstavljene od voća i povrća – naišli smo na jedan kiosk koji nudi – nećete verovati – pečeno prase! Ko kaže da je pečeno prase poslastica samo ovog regiona? E, pa, očigledno nije – a slika govori bolje od 1000 reči!

EXPO 2015
EXPO – kiosk sa pečenim prasećim mesom

I ako odolite ovoj poslastici, odmah nakon toga, počinju da vas omamljuju mirisi raznih poslastica, kako slanih, tako i slatkih – kako iz izložbenih paviljiona, tako i iz brojnih restorana koji imaju svoje, i to ogromne postavke… Jer, prema našoj slobodnoj proceni, toga dana (14.10.2015.) na EXPO 2015 bilo je prisutno nekoliko stotina hiljada ljudi, u svakom trenutku. A toliku masu ljudi treba neko i da nahrani, i napoji… Što je, zaista veliki poduhvat!

Kako god, glavnim koridorom ređaju se glavni izlagači i svako je odabrao unikatan dizajn paviljiona, kao i temu, naravno, shodno onome po čemu izlagač želi, ili je već prepoznat.

Pogledajte galeriju slika sa najvećim i najinteresantnijim paviljionima:

Pogledajte galeriju slika sa raznim postavkama voća, povrća i hrane:

Na kraju glavnog izložbenog koridora se nalazi jedan interesantan sektor: Slow Food, gde je kroz dve izložbe i nekoliko restorana, ovaj popularni koncept predstavljen svima. U sklopu sektora, nalazi se i organska bašta, koja pokazuje jednostavnost suživota biljnog sveta, na jednom malom prostoru. Istovremeno, to je pokazna izložba svih osnovnih jestivih biljaka i začina (složićete se da ima mnogo njih, a pogotovu mladih, koji ne znaju kako biljke i začini izgledaju u realnom svetu).

Odmah pored Slow Food koncepta, nalazi se Mediteransko brdo, tj. botanička bašta sa temom: Mediteran, gde kroz šetnju preko tog brda, upoznajete biljni svet Mediterana… Sa brda puca divan pogled na celu EXPO 2015 izložbu.

Nakon obilaska svih velikih i najpoznatijih paviljiona, uputili smo se malo van glavnog koridora, tj. prema Bio-Mediteranskom klasteru, gde se nalazi paviljion Republike Srbije.

Srbija na EXPO 2015

Glavna tema nastupa Republike Srbije na EXPO izložbi je “Okusi hranu. Oseti život.“ (Taste Food. Feel Life.). Kako navodi origanizator paviljiona Republike Srbije na zvaničnom sajtu (http://www.serbiaexpo2015.rs/): „Hrana odavno nije samo nužna potreba, već je u mnogome postala deo kulturnog identiteta nacije, povod i “začin” okupljanju i druženju oko zajedničkog stola, podsticaj za uspostavljanje poznanstava i razmenu ideja. Neugodna tišina prigušivala bi se zveckanjem pribora o posuđe prepuno ukusnih zalogaja, važni dogovori bili bi ovekovečeni čestim nazdravljanjima, a sve to uz neizbežnu dozu hedonizma i ljubavi prema životu. U tom duhu Srbija će, u skladu sa svojom tradicijom uvek nasmešenog domaćina i uz moto “ljubav na usta ulazi“, svetu predstaviti svoju tradicionalnu kuhinju u novom svetlu, kao sjajno i ukusno novo jelo pripremljeno od probranih namirnica i besprekorno servirano.“

Naše mišljenje? Možda su naša očekivanja bila prevelika, zahvaljući tome što smo pre posete pročitali gornji tekst, ali, nismo bili impresionirani. Kako izložbom, tako ni gostoprimstvom… U prilično mračnom prostoru, nalazi se nekoliko interesantnih mikro postavki, ali, nekako se sve činilo nedorečeno.

Nasuprot tome, možemo pohvaliti paviljion Crne Gore, koji izgleda fantastično, prava mera kombinacije tehnologija 21. veka i tradicije, uz nekoliko proaktivnih mladih ljudi, spremnih da vam pomognu (na nekoliko jezika), kako personalno ili kako da na ekranima osetljivim na dodir dobijete sve informacije koje želite.

Kako god, „bitno je učestvovati“. Valjda?

Glavna atrakcija Bio-Mediteranskog klastera, bio je jedan mali proizvođač maslinovog ulja, koji je invetivno, na izložbu instalirao mašinu koja proizvodi/cedi maslinovo ulje i koje on poslužuje u malim čašicama, svim zainteresovanim posetiocima! Bravo! Čovek nas je oduševio, a kakav je tek ukus tek isceđenog ulja!

EXPO 2015
Degustacija sveđe ceđenog ulja od maslina

Uz sam Bio-Mediteranski klaster, prisustvovali smo fantastičnoj predstavi kod Drveta Života, koja se ciklično ponavlja nekoliko puta u toku dana, pred nekoliko hiljada ljudi. Kako to mogu samo Italijani da dizajniraju i režiraju, predstava vodoskoka vas ostavlja bez daha, a verovatno je još spektakularnija i noću zbog dodatnih svetlosnih efekata. Drvo Života (Tree of Life) je, sa svojih 37 metara visine, centralna tačka cele Svetske izložbe EXPO 2015 – to je modernistička skulptura, inspirisana Renesansom, koju je dizajnirao Orgoglio Brescia.

Na kraju, kupovina suvenira i povratak nazad u Milano, u hotel. Nije bilo lako, tog dana prešli smo 13,5 km…

Zaključak – nismo požalili što smo se pridružili ogoromnom broju posetilaca EXPO 2015., bilo je jedno sasvim novo i posebno iskustvo, u svakom pogledu. Zamerka organizatoru je da pregledanje paviljiona je gotovo nemoguće obaviti za jedan dan (potrebno je čekati po nekoliko sati za ulazak u bilo koji od glavnih paviljiona), već bi se za to moralo odvojiti nekoliko dana (što je za naš standard nemoguće, jer je cena jednodnevne karte 35 evra po osobi!).

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!