Posna lenja pita – u danima posta dobro će Vam doći ovaj ukusni voćni kolač. Umesto bresaka možete koristiti voće koje imate, ali sa breskvama je ukus stvarno predivan.
Posna lenja pita, sastojci:
Za testo:
- 150 grama šećera u prahu
- 1,5 dl ulja
- 250 grama margarina
- rendana kora od 1/2 limuna
- 0,3 dl kisele vode
- 450 grama brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 1 kilogram od koštica očišćenih bresaka
- 100 grama šećera
- 4 kašike griza
Posna lenja pita, priprema:
- Umutite, margarin ulje i šećer, dodajte rendanu koru limuna i kiselu vodu. Sve sjedinite muteći mikserom ili viljuškom.
- Zamesite brašnom kome ste dodali prašak za pecivo.
- Pleh veličine 30×20 podmažite, dve trećine testa rasporedite po dnu pleha.
- Preko testa pospite dve kašike griza, odozgo rasporedite breskve isečene na kriške.
- Preko breskvi pospite šećer i preostali griz.
- Odozgo ravnomerno narendajte preostalo testo.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Pečenu pitu izvadite iz rerne, prekrijte platnenom salvetom i pustite da se malo prohladi. Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu i secite u oblike po vašoj želji, kocke, štanglice ili u obliku romba.
Gvozdena Živković, blog U mom loncu
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!