Posna rozen karamel torta (kocke) – Kristina Gašpar

0
1015
Posna rozen karamel torta (kocke) - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna rozen karamel torta (kocke) - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Posna rozen karamel torta (kocke) – uobičajen način pripreme Rozen torte jeste sa orasima i šećernom, roze, glazurom.

Naravno, postoje varijacije na temu: Rozen plus, Rozen sa lešnicima, Rozen sa makom… Korice za Rozen tortu možete iskoristiti na dosta načina. Odlučila sam da napravim Rozen karamel tortu tj. kolač (kolač svrstavam u kategoriju: sitni kolači).

Ovo je posna varijanta, za mrsnu varijantu, margarin zamenite puterom, a posnu plazmu, mrsnom. Možete koristiti bilo koji mleveni keks, ali po meni plazma daje bolji ukus.

Posna rozen karamel torta (kocke) - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posna rozen karamel torta (kocke) – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Posna rozen karamel torta (kocke) – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Posna rozen karamel torta (kocke) – uobičajen način pripreme Rozen torte jeste sa orasima i šećernom, roze, glazurom.

  • 6 komada kore za rozen tortu
  • 300 gr šećera
  • 220 ml vode
  • 2 kesice vanilin secera
  • 200 gr margarina
  • 300 gr oraha (sitno mlevenih)
  • 100 gr posnog keksa (mlevenog)

Glazura:

  • 150 gr crne čokolade (ili bele čokolade)
  • 1 kašika margarina
  • 4 kašike posnog keksa (mlevenog)
  1. Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi.
  2. Kada dobije lepu braon boju, dodajte vodu, vanilin šećer i margarin iseckan na kockice.
  3. Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  4. Umešajte orahe, a kada se smesa malo prohladi, dodajte mleveni keks.
  5. Mlaku smesu podlite na 4-5 delova i nafilujte kolač/tortu.
  6. Rozen tortu pritisnite nečim teškim kako bi se korice i fil zalepili jedno za drugo.
  7. Držite u frižideru preko noći.
  8. Prelijte glazurom od crne ili bele čokolade i pospite mlevenim keksom.
  9. Kada se glazura stegne, secite na kocke ili šnite.
*Napomena:Da li će vam Rozen torta uspeti (bilo koja) prilično zavisi od toga kakve su kore – nke su suvlje neke mekše. Kore koje koristim su obično malo suvlje, pa sam sastojke prilagodila takvim korama. Ukoliko želite da upotrebite sve kore, količine sastojaka povećajte srazmerno.

Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!