Posna rozen karamel torta (kocke) – uobičajen način pripreme Rozen torte jeste sa orasima i šećernom, roze, glazurom.
Naravno, postoje varijacije na temu: Rozen plus, Rozen sa lešnicima, Rozen sa makom… Korice za Rozen tortu možete iskoristiti na dosta načina. Odlučila sam da napravim Rozen karamel tortu tj. kolač (kolač svrstavam u kategoriju: sitni kolači).
Ovo je posna varijanta, za mrsnu varijantu, margarin zamenite puterom, a posnu plazmu, mrsnom. Možete koristiti bilo koji mleveni keks, ali po meni plazma daje bolji ukus.
Posna rozen karamel torta (kocke) – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Posna rozen karamel torta (kocke) – uobičajen način pripreme Rozen torte jeste sa orasima i šećernom, roze, glazurom.
- 6 komada kore za rozen tortu
- 300 gr šećera
- 220 ml vode
- 2 kesice vanilin secera
- 200 gr margarina
- 300 gr oraha (sitno mlevenih)
- 100 gr posnog keksa (mlevenog)
Glazura:
- 150 gr crne čokolade (ili bele čokolade)
- 1 kašika margarina
- 4 kašike posnog keksa (mlevenog)
- Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi.
- Kada dobije lepu braon boju, dodajte vodu, vanilin šećer i margarin iseckan na kockice.
- Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Umešajte orahe, a kada se smesa malo prohladi, dodajte mleveni keks.
- Mlaku smesu podlite na 4-5 delova i nafilujte kolač/tortu.
- Rozen tortu pritisnite nečim teškim kako bi se korice i fil zalepili jedno za drugo.
- Držite u frižideru preko noći.
- Prelijte glazurom od crne ili bele čokolade i pospite mlevenim keksom.
- Kada se glazura stegne, secite na kocke ili šnite.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!