Posne kiflice – Vesna Pavlović

0
412
Posne kiflice - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Posne kiflice - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online

Posne kiflice.

Posne kiflice, sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 2 kašičice so,
  • 1 kašičica šećera,
  • 2 kašike ulje,
  • 280 ml voda.

Za premazivanje:

  • 60 g posnog margarina za mazanje.
I još:
  • 60 g posnog margarina (za testa).

Za premazivanje pečenih kiflica:

  • 1 kašika posnog margarina,
  • 1 kašika ulje.

Posne kiflice, priprema:

Za testo:

  • U činiju izmrviti kvasac, dodati 5 kašika mlake vode, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
  • U dublju posudu usuti brašno, dodati šećer, izmešati, dodati so i izmešati.
  • Uliti nadošli kvasac, ostatak mlake vode i zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
  • Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na 3 dela (formirajući 3 jufkice). Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 10 minuta. Svaku jufkicu razviti oklagijom u krug, pa ih premazati margarinom za mazanje. Iseći na po 12 trouglova, uviti kiflice i poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 45 minuta.
  • Ukloniti foliju i na svaku kiflicu staviti po kockicu margarina (za testa).
  • Kiflice peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
  • Gotove kiflice izvaditi iz rerne, premazati ih mešavinom ulja i margarina za mazanje (1 kašika ulja i 1 kašika margarina za mazanje).
  • Kiflice prekriti čistom kuhinjskom krpom,  ostaviti ih da se prohlade, servirati ih i poslužiti.

Savet: ukoliko vam preostanu kiflice, stavite ih u najlon kesu, dobro zavežite i odložite u zamrzivač. Pojave se iznenadni gosti, vi izvadite kiflice iz zamrzivača, poređate ih na pleh obložen pek-papirom, pa ih prvo premažete vodom, potom mešavinom 1 kašike ulja i 1 kašike margarina za mazanje i zagrejete ih na 200 stepeni 5 minuta. Biće mekane i ukusne.

Vreme pripreme: 150 minuta
Broj porcija: 10
Težina pripreme: lako se priprema
Posno jelo

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!