Posne kiflice – Vesna Pavlović

Posne kiflice.

Posne kiflice, sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 2 kašičice so,
  • 1 kašičica šećera,
  • 2 kašike ulje,
  • 280 ml voda.

Za premazivanje:

  • 60 g posnog margarina za mazanje.
I još:
  • 60 g posnog margarina (za testa).

Za premazivanje pečenih kiflica:

  • 1 kašika posnog margarina,
  • 1 kašika ulje.

Posne kiflice, priprema:

Za testo:

  • U činiju izmrviti kvasac, dodati 5 kašika mlake vode, izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.
  • U dublju posudu usuti brašno, dodati šećer, izmešati, dodati so i izmešati.
  • Uliti nadošli kvasac, ostatak mlake vode i zamesiti testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
  • Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na 3 dela (formirajući 3 jufkice). Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 10 minuta. Svaku jufkicu razviti oklagijom u krug, pa ih premazati margarinom za mazanje. Iseći na po 12 trouglova, uviti kiflice i poređati ih u pleh obložen pek-papirom. Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoje 45 minuta.
  • Ukloniti foliju i na svaku kiflicu staviti po kockicu margarina (za testa).
  • Kiflice peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta.
  • Gotove kiflice izvaditi iz rerne, premazati ih mešavinom ulja i margarina za mazanje (1 kašika ulja i 1 kašika margarina za mazanje).
  • Kiflice prekriti čistom kuhinjskom krpom,  ostaviti ih da se prohlade, servirati ih i poslužiti.

Savet: ukoliko vam preostanu kiflice, stavite ih u najlon kesu, dobro zavežite i odložite u zamrzivač. Pojave se iznenadni gosti, vi izvadite kiflice iz zamrzivača, poređate ih na pleh obložen pek-papirom, pa ih prvo premažete vodom, potom mešavinom 1 kašike ulja i 1 kašike margarina za mazanje i zagrejete ih na 200 stepeni 5 minuta. Biće mekane i ukusne.

Vreme pripreme: 150 minuta
Broj porcija: 10
Težina pripreme: lako se priprema
Posno jelo

Vesna Pavlović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.