Posni desert bez šećera – sveže urme se razlikuju od kandiranih ili sušenih po tome što ne sadrže šećer, mekše su i najčešće veće u zavisnosti od vrste. Ove posne kuglice nemaju sladak ukus, jer susam i kakao imaju malo oporiji (gorak) ukus.
Posni desert bez šećera, sastojci:
- 200 gr svežih urmi (bez koštica)
- 150 gr sirovog susama
- 20 gr kakaoa
- 0,5 komad pomorandža (sok od opmorandže)
- orašasti plodovi (po izboru, za valjanje kuglica)
- kokosovo brašno (za valjanje kuglica)
Posni desert bez šećera, priprema:
- Urme sameljite ili sitno iseckajte.
- Susam sameljite.
- Sjedinite urme, susam i kakao.
- Sok od narandže dodajte postepeno dok ne dobijete kompaktnu smesu od koje možete oblikovati kuglice.
- Uzmite u obzir da će se smesa učvrstiti kada odstoji.
- Pre oblikovanja, smesu možte ostaviti da odstoji oko sat vremena.
- Po ukusu, u kuglice možete dodati i rendanu koricu od pomorandže.
Za valjanje kuglica koristite kokosovo brašno.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!