in , ,

Posni kolači – Marijana Budimirović

Posni kolači – Marijana Budimirović - Recepti i Kuvar online
Posni kolači – Marijana Budimirović - Recepti i Kuvar online

Posni kolači – u nastavku je dat spisak potrebnih namirnica i način pripreme za 10 posnih kolača koje sam inače spremala za slavu. Neki recepti su već poznati, a neke sam sama smislila, ili modifikovala i prilagodila svom ukusu.

Posni kolači – Marijana Budimirović - Recepti i Kuvar online
Posni kolači – Marijana Budimirović – Recepti i Kuvar online

Posni kolači – Marijana Budimirović – Recepti i Kuvar online

posni kolaci Marijana Budimirovic png

Posni kolači – u nastavku je dat spisak potrebnih namirnica i način pripreme za 10 posnih kolača koje sam inače spremala za slavu. Neki recepti su već poznati, a neke sam sama smislila, ili modifikovala i prilagodila svom ukusu.

Rolat sa kokosom

  • 200 g margarina
  • 200 g šećera
  • 50 g čokolade
  • 350 g mlevenog keksa
  • 1 kašika kesica instant kafe razmućena sa 15vrele vode
  • 100 g prah šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g kokosovog brašna

Rafaelo kuglice

  • 1 rafaelo oblanda
  • 250 g šećera
  • 150 ml sojinog mleka
  • 200 g kokosovog brašna
  • 125 g margarina
  • 2 vanilin secera
  • 45 celih oljuštenih pečenih lešnika

Kolumbo

  • 250 g šećera
  • 150 g margarina
  • 5 kašika kakaoa
  • 200 g mlevenog keksa
  • 300 g kokosovog brašna

Čoko – rozen trouglovi

  • ½ pakovanja kora za rozen tortu
  • 200 g šećera
  • 125 g margarina
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 g mlevenog keksa + 30za posipanje
  • 100 g čokolade

Ferero kuglice

  • 200 g napolitanki sa lešnikom
  • 300 g krupno seckanih pečenih lešnika
  • 200 g margarina
  • 200 g čokolade
  • Za preliv:
  • 200 g čokolade
  • 90 g margarina
  • 1 kašika meda
  • krupno seckani pečeni lešnik za posipanje

Karamel kocke

  • ½ korica za rozen tortu
  • 125 g margarina
  • 200 g šećera
  • 1 puding od karamele
  • 400 ml sojinog mleka
  • 150 g mlevenog pečenog lešnika + 50za posipanje

Susam kuglice

  • 125 g margarina
  • 4 kašike meda
  • 4 kašike šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih oraha
  • 200 g susama

Čokoladna srca

  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g smokvi
  • 100 g oraha
  • 150 g šećera
  • 50 g čokolade
  • malo struganog oraščića
  • malo cimeta
  • 150 g čokolade za prelivanje

Figaro oblande

  • 100 g suvih sljiva
  • 100 g smokvi
  • 100 g urmi
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g oraha
  • 100 g pečenog lešnika
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 2 kašike meda
  • sok 1 limuna
  • 2 male oblande
  • 100 g čokolade
  • 30 g mlevenih pečenih lešnika za posipanje

Korpice sa brusnicom

  • 250 g čokolade
  • 150 g margarina
  • 100 g sušenih brusnica
  • 1 ekstrakt ruma
  • 1 kašika meda

Rolat sa kokosom:

  1. Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.

Rafaelo kuglice:

  1. Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.

Kolumbo:

  1. U posudu za kuvanje sipati 1.5 dl vode i šećer. Dodati margarin i kakao. Kada se, na tihoj vatri, margarin i šećer rastope, skloniti sa šporeta, pa dodati 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešati da se masa sjedini. Kada se masa prohladi, na celofanu je rastanjiti na debljinu oko 1 cm i modlom vaditi oblike, pa ređati na tacnu obloženu pek papirom da se stegnu. Posuti ih obilno preostalim kokosom.

Čoko – rozen trouglovi:

  1. Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.

Ferero kuglice:

  1. Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.

Karamel kocke:

  1. Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.

Susam kuglice:

  1. Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).

Čokoladna srca:

  1. Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.

Figaro oblande:

  1. Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.

Korpice sa brusnicom:

  1. Brusnice stavite u šolju i prelijte rumom, pa neka odstoje 2 sata. Otopite čokoladu, med i margarin, dodajte jednu kašiku ruma, pa punite papirnate korpice do pola. Potom dodajte nekoliko brusnica, pa nastavite sa punjenjem korpica čokoladom. Na kraju ukrasite perlicama i štrasom i ostavite da se stegne.

Marijana Budimirović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Recepti i Kuvar online

Written by Recepti i Kuvar online

Redakcija portala Recepti i Kuvar online.

What do you think?

2k Lajkova
Upvote Downvote
Priznanje "Kulturni obrazac" dodeljeno Oliveri Skoko, višem kustoru Narodnog muzeja Zrenjanin

Priznanje “Kulturni obrazac” dodeljeno Oliveri Skoko, višem kustosu Narodnog muzeja Zrenjanin

Novogodišnji venčići - Dijana Popović - Recepti i Kuvar online

Novogodišnji venčići – Dijana Popović