Posni kolači – Marijana Budimirović

0
1958
Posni kolači – Marijana Budimirović - Recepti i Kuvar online
Posni kolači – Marijana Budimirović - Recepti i Kuvar online

Posni kolači – u nastavku je dat spisak potrebnih namirnica i način pripreme za 10 posnih kolača koje sam inače spremala za slavu. Neki recepti su već poznati, a neke sam sama smislila, ili modifikovala i prilagodila svom ukusu.

Posni kolači – Marijana Budimirović - Recepti i Kuvar online
Posni kolači – Marijana Budimirović – Recepti i Kuvar online

Posni kolači – Marijana Budimirović – Recepti i Kuvar online

Posni kolači – u nastavku je dat spisak potrebnih namirnica i način pripreme za 10 posnih kolača koje sam inače spremala za slavu. Neki recepti su već poznati, a neke sam sama smislila, ili modifikovala i prilagodila svom ukusu.

Rolat sa kokosom

  • 200 g margarina
  • 200 g šećera
  • 50 g čokolade
  • 350 g mlevenog keksa
  • 1 kašika kesica instant kafe razmućena sa 15vrele vode
  • 100 g prah šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g kokosovog brašna

Rafaelo kuglice

  • 1 rafaelo oblanda
  • 250 g šećera
  • 150 ml sojinog mleka
  • 200 g kokosovog brašna
  • 125 g margarina
  • 2 vanilin secera
  • 45 celih oljuštenih pečenih lešnika

Kolumbo

  • 250 g šećera
  • 150 g margarina
  • 5 kašika kakaoa
  • 200 g mlevenog keksa
  • 300 g kokosovog brašna

Čoko – rozen trouglovi

  • ½ pakovanja kora za rozen tortu
  • 200 g šećera
  • 125 g margarina
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 g mlevenog keksa + 30za posipanje
  • 100 g čokolade

Ferero kuglice

  • 200 g napolitanki sa lešnikom
  • 300 g krupno seckanih pečenih lešnika
  • 200 g margarina
  • 200 g čokolade
  • Za preliv:
  • 200 g čokolade
  • 90 g margarina
  • 1 kašika meda
  • krupno seckani pečeni lešnik za posipanje

Karamel kocke

  • ½ korica za rozen tortu
  • 125 g margarina
  • 200 g šećera
  • 1 puding od karamele
  • 400 ml sojinog mleka
  • 150 g mlevenog pečenog lešnika + 50za posipanje

Susam kuglice

  • 125 g margarina
  • 4 kašike meda
  • 4 kašike šećera
  • 100 g čokolade
  • 100 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih oraha
  • 200 g susama

Čokoladna srca

  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g smokvi
  • 100 g oraha
  • 150 g šećera
  • 50 g čokolade
  • malo struganog oraščića
  • malo cimeta
  • 150 g čokolade za prelivanje

Figaro oblande

  • 100 g suvih sljiva
  • 100 g smokvi
  • 100 g urmi
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g oraha
  • 100 g pečenog lešnika
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 2 kašike meda
  • sok 1 limuna
  • 2 male oblande
  • 100 g čokolade
  • 30 g mlevenih pečenih lešnika za posipanje

Korpice sa brusnicom

  • 250 g čokolade
  • 150 g margarina
  • 100 g sušenih brusnica
  • 1 ekstrakt ruma
  • 1 kašika meda

Rolat sa kokosom:

  1. Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.

Rafaelo kuglice:

  1. Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.

Kolumbo:

  1. U posudu za kuvanje sipati 1.5 dl vode i šećer. Dodati margarin i kakao. Kada se, na tihoj vatri, margarin i šećer rastope, skloniti sa šporeta, pa dodati 200 gr kokosovog brašna i mleveni keks. Mešati da se masa sjedini. Kada se masa prohladi, na celofanu je rastanjiti na debljinu oko 1 cm i modlom vaditi oblike, pa ređati na tacnu obloženu pek papirom da se stegnu. Posuti ih obilno preostalim kokosom.

Čoko – rozen trouglovi:

  1. Ušpinovati šećer sa 1 dl vode, pa skloniti sa šporeta i dodati na listiće sečen margarin , stalno mešajući da se margarin otopi. Potom dodati kakao, 50 gr čokolade i mleveni keks, pa dobro izmešati. Rozen korice preseći na pola po širini (drugu polovinu ostaviti za još jednu sortu kolača), pa filovati korice toplim filom. Premazati filom i gornju koricu, pa je preliti sa 50 gr istopljene čokolade i posuti mlevenim keksom. Ostaviti da se stegne i ohladi, pa seći na trouglove.

Ferero kuglice:

  1. Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.

Karamel kocke:

  1. Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.

Susam kuglice:

  1. Susam kratko propržiti u suvoj šerpi. Posebno, u drugoj šerpi, sjediniti med, margarin, izlomljenu čokoladu i šećer, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije ujednačena smesa. Potom skloniti sa ringle, pa dodati prženi susam, mleveni keks i orahe, te dobro izmešati. Od pripremljene smese praviti kuglice (ili oblikovati salamu i ostaviti u frižider da se stegne, a zatim seći na parčad).

Čokoladna srca:

  1. Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.

Figaro oblande:

  1. Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.

Korpice sa brusnicom:

  1. Brusnice stavite u šolju i prelijte rumom, pa neka odstoje 2 sata. Otopite čokoladu, med i margarin, dodajte jednu kašiku ruma, pa punite papirnate korpice do pola. Potom dodajte nekoliko brusnica, pa nastavite sa punjenjem korpica čokoladom. Na kraju ukrasite perlicama i štrasom i ostavite da se stegne.

Marijana Budimirović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!