Posni minjoni

RECEPT PRIPREMILAKristina Gašpar

Posni minjoni su napravljeni po uzoru na kocke sa malinama. Kore su identične, a fil drugačiji.

Posni minjoni, sastojci za kore:

  • 120 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 dl vode
  • 100 g margarina
  • 3 kašike marmelade
  • 350 g brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo

Posni minjoni, sastojci za fil:

  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 dl vode
  • 100 g čokolade
  • rendana korica od pola pomorandže
  • 125 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha
  • 150 g mlevenog keksa
  • 3-4 kašike džema od kajsija
Posni minjoni - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posni minjoni – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Posni minjoni - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posni minjoni – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Priprema kora:

  • Prokuvajte vodu, šećere, margarin i marmeladu.
  • Izmešajte suve sastojke i dodajte ih u prohlađenu smesu koju ste prokuvali.
  • Sjedinite sve sastojke.
  • Testo upakujte u kesu i stavite u frižider na sat vremena (nekada kore razvijam odmah).
  • Podelite ga na tri dela, razvijte kore okvirnih dimenzija 20 x 30 i pecite ih u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 10-tak minuta.
  • Bitno je da ne prepečete kore, one su meke dok su tople, posle budu čvrste.
  • Pečem ih na papiru za pečenje.

Priprema fila:

  • Prokuvajte vodu i šećere, pa dodajte čokoladu, margarin i koricu od pomorandže.
  • Kuvajte na laganoj vatri dok se svi satsojci ne sjedine.
  • U prohlađenu smesu dodajte keks, orahe i džem.
  • Mlakim filom nafilujte kore.
  • Ostavite da sve lepo stegne u frižideru, pa secite na kocke u umačite u čokoladnu glazuru.

Za ovu količinu je potrebno 200-300 g čokolade. Minjone dekorišite po želji. Na isti način možete napraviti razne ukuse.

Najčešće pravim ovu kombinaciju, sa rumom i suvim grožđem i sa lešnikom. Takođe, fil možete napraviti samo od orašasih plodova ili samo od keksa, kako vam odgovara. Ima baš dosta mogućnosti.

P.S. Minjone sam pravila nekoliko puta dok nisam napisala recept. Ovaj odnos sastojaka je taman kako treba.

 

Posni minjoni - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Posni minjoni – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.