Prednosti kuvanja u ekspres loncu – Recepti i Kuvar online – Saveti

Šta su prednosti kuvanja u ekspres loncu?

Glavne prednosti kuvanja u ekspres loncu jesu da se znatno štedi vreme i energija, jer se jelo kuva pod pritiskom.

Prednosti kuvanja u ekspres loncu - Recepti i Kuvar online
Prednosti kuvanja u ekspres loncu – Recepti i Kuvar online

Jelo manje isparava, pa je ukusnije, a vitamini i drugi sastojci se manje uništavaju. Vreme kuvanja se računa od trenutka kada provri, tj. kada para počne da izlazi.

Procenjena vremena kuvanja:

  1. supa se kuva 8-10 minuta
  2. meso, u zavisnosti od vrste 20 – 50 minuta
  3. povrće, oko 10 minuta
  4. voće, 2 – 3 minuta

Za tačnija vremena kuvanja, za svako pojedino jelo, pogledajte savete proizvođača ekspres lonca.

Kako u uputstvima proizvođača za ekspres lonac piše, prednosti kuvanja u ekspres loncu su:

Kada želite da se pravilno hranite, ne postoji bolji način za brže pripremanje zdrave i ukusne hrane od pripremanja u ekspres loncu. Kuvanje u ekspres loncu omogućava pripremu ukusnih jela 3 do 10 puta brže u odnosu na konvencionalne načine kuvanja.

Vrela para, koja se dobija na visokim temperaturama u ekspres loncu, doprinosi brzoj pripremi i intenzivira ukus hrane. Na ovaj način moguće je koristiti manje soli, šećera i začina, a dobiti bolji ukus hrane. Proces pripreme hrane u ekspres loncu podrazumeva „zatvoren sistem“ što znači da kiseonik u vazduhu, koji može da uništi važne hranljive sastojke, nije prisutan u procesu pripreme hrane. Na ovaj način se sačuva više hranljivih sastojaka nego bilo kojom drugom metodom kuvanja. Takođe, zbog brze pripreme hrane sa malo tečnosti, više vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka se sačuva u procesu pripreme.

Moraju se poštovati maksimalne i minimalne količine u loncu. Na primer, za ekspres lonac od 9 litara (nominalna zapremina) maksimalna radna zapremina je 2/3 nominalne zapremine, odnosno 6 litara. Za slučaj spremanja hrane koja peni i bubri tokom kuvanja lonac možete puniti maksimalno do 1/2 nominalne zapremine, odnosno 4.5 litara. Na ovaj način se sprečava zapušavanje ventila hranom. Sa druge strane, minimalna količina tečnosti u loncu je 1/3 litara, što je dovoljno za vreme kuvanja od oko 20 min – preporučujemo vam probno kuvanje kako bi se sami uverili u način i režim rada (ako je za vaš recept potrebno više vremena, potrebno je u skladu sa tim dodati više vode). (izvor: metalacposudje.com)

Pročitajte još:

Recepti za doručak, ručak, večeru >>>

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Prednosti kuvanja u ekspres loncu – Recepti i Kuvar online – Saveti

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.