Prednosti kuvanja u ekspres loncu - Recepti & Kuvar - Saveti | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2
Prednosti kuvanja u ekspres loncu - Recepti i Kuvar online

Šta su prednosti kuvanja u ekspres loncu?

Glavne prednosti kuvanja u ekspres loncu jesu da se znatno štedi vreme i energija, jer se jelo kuva pod pritiskom.

Prednosti kuvanja u ekspres loncu - Recepti i Kuvar online
Prednosti kuvanja u ekspres loncu – Recepti i Kuvar online

Jelo manje isparava, pa je ukusnije, a vitamini i drugi sastojci se manje uništavaju. Vreme kuvanja se računa od trenutka kada provri, tj. kada para počne da izlazi.

Procenjena vremena kuvanja:

  1. supa se kuva 8-10 minuta
  2. meso, u zavisnosti od vrste 20 – 50 minuta
  3. povrće, oko 10 minuta
  4. voće, 2 – 3 minuta

Za tačnija vremena kuvanja, za svako pojedino jelo, pogledajte savete proizvođača ekspres lonca.

Kako u uputstvima proizvođača za ekspres lonac piše, prednosti kuvanja u ekspres loncu su:

Kada želite da se pravilno hranite, ne postoji bolji način za brže pripremanje zdrave i ukusne hrane od pripremanja u ekspres loncu. Kuvanje u ekspres loncu omogućava pripremu ukusnih jela 3 do 10 puta brže u odnosu na konvencionalne načine kuvanja.

Vrela para, koja se dobija na visokim temperaturama u ekspres loncu, doprinosi brzoj pripremi i intenzivira ukus hrane. Na ovaj način moguće je koristiti manje soli, šećera i začina, a dobiti bolji ukus hrane. Proces pripreme hrane u ekspres loncu podrazumeva „zatvoren sistem“ što znači da kiseonik u vazduhu, koji može da uništi važne hranljive sastojke, nije prisutan u procesu pripreme hrane. Na ovaj način se sačuva više hranljivih sastojaka nego bilo kojom drugom metodom kuvanja. Takođe, zbog brze pripreme hrane sa malo tečnosti, više vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka se sačuva u procesu pripreme.

Moraju se poštovati maksimalne i minimalne količine u loncu. Na primer, za ekspres lonac od 9 litara (nominalna zapremina) maksimalna radna zapremina je 2/3 nominalne zapremine, odnosno 6 litara. Za slučaj spremanja hrane koja peni i bubri tokom kuvanja lonac možete puniti maksimalno do 1/2 nominalne zapremine, odnosno 4.5 litara. Na ovaj način se sprečava zapušavanje ventila hranom. Sa druge strane, minimalna količina tečnosti u loncu je 1/3 litara, što je dovoljno za vreme kuvanja od oko 20 min – preporučujemo vam probno kuvanje kako bi se sami uverili u način i režim rada (ako je za vaš recept potrebno više vremena, potrebno je u skladu sa tim dodati više vode). (izvor: metalacposudje.com)

Pročitajte još:

Recepti za doručak, ručak, večeru >>>

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!