Preporuka kuvara: ovo nemojte jesti u restoranu! - Pixabay
Preporuka kuvara: ovo nemojte jesti u restoranu! - Pixabay

Izabrati nešto ukusno s menija u restoranu može biti izazovno, naročito ako vas privlači nekoliko jela. Ovo je preporuka kuvara o tome šta oni nikad ne bi naručili u restoranima.

Na listi jela koja ne bi naručili našla se riba ponedeljkom i jaja u sosu holandez, ali i mnoga druga jela.

JAJA SA SOSOM HOLANDEZ

Poznati kuvar Entoni Borden tvrdi da je branč obrok u kojem kuvari najčešće serviraju ono što im je ostalo od večere petkom i subotom. Često izbor gostiju su jaja sa sosom, a Borden tvrdi da se sos treba držati na određenoj temperaturi kako bi bio siguran za konzumiranje.

“Bakterije vole holandez”, napisao je u svojoj knjizi “Kitchen Confidential”.

OSTRIGE

Ako niste u restoranu koji se ponosi svojim jelima s morskim plodovima, izbegavajte ostrige. Ako nisu dobre, može vam biti jako loše. Zato bi bilo jako dobro da ste sigurni da ih restoran nabavlja od proverenog dobavljača i da su sveže.

RIBA PONEDELJKOM

Većina restorana ribu naručuje u četvrtak, što znači da ako je naručujete u ponedjeljak – stara je pet dana. Kvalitet ribe brzo opada s vremenom pa je poželjno jesti je što svežiju.

“Nikad ne naručujem ribu ponedeljkom, osim ako ne jedem u restoranu s četiri zvezdice za koji znam da ribu nabavlja direktno iz ulova”, napisao je Borden.

BILO KOJE JELO S PILETINOM

Ako gledate redovno kuvarske emisije, sigurno ste primetili da kuvari retko stavljaju piletinu u središte svojih obroka. Razlog za to jeste činjenica da je ovo meso teško pripremiti da bude bogato ukusom i sočno. Jela s piletinom često su skupa, iako je piletina jedna od jeftinijih vrsta mesa na tržištu.

MORSKI PLODOVI AKO NISTE UZ OBALU

Ako ste uz obalu, verovatno je da su morski plodovi koje jedete ulovljeni tog jutra. Što ste dalje od obale, vreme transporta je duže, a moguće je i da su do restorana stigli smrznuti. Čim su ulovljeni kvalitet morskih plodova se srozava pa izbegavajte da naručujete morske plodove, osim ako ste sigurni da su ulovljeni tog dana. Borden takođe preporučuje da ne naručujete dagnje jer kuvarima često promaknu one loše pa vam nakon obroka može biti veoma loše.

Preporuka kuvara: ovo nemojte jesti u restoranu! - Pixabay
Preporuka kuvara: ovo nemojte jesti u restoranu! – Pixabay

DOBRO PEČENU GOVEDINU

Kuvari mrze da pripremaju jako pečenu govedinu, jer znaju da duža termička obrada uništava tako skupi komad mesa i pretvara ga u žilav obrok. Međutim postoji još jedan razlog, a otkrio ga Borden.

“Čuvanje mesa za jače pečenje tradicija je svih kuvara. Naime, oni komadi mesa koji nisu toliko kvalitetni čuvaju se za kasnije, odnosno one mušterije koje ionako više vole ukus uglja”, rekao je.

NE NARUČUJTE JELA KOJA NISU NA JELOVNIKU

Kuvare i konobare ništa neće toliko naljutiti kao mušterije koje žele previše izmena u originalnom jelu.

“Svaki put kad neko naruči nešto što nije na meniju, svi poludimo. Konobar mora da ide u kuhinju i objašnjava posebne želje gosta, zbog čega se izgubi previše vremena i na kraju niko nije zadovoljan konačnim jelom”, napisao je jedan korisnik Redita koji se predstavio kao kuvar.

Izvor: BTKTVnews.com

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!