Glavni uzrok prerane smrti kod većine stanovnika u Americi, ali i u svetu je srčani udar tj. infarkt. Svakodnevni stres usled načina života, ali i nezdrava ishrana koja samo ubrzava nastanak problema, čine da ovo oboljenje postane sve češće i opasnije.

Zdravim načinom života i smanjivanjem nivoa stresa, možete sebi preventivno pomoći i zaštititi se od srčane insuficijencije. Međutim, jedna izuzetno korisna stvar koja vam može spasiti život je prepoznavanje simptoma oboljevanja i to mesec dana pre nego što se desi.

Prenosimo vam savete kardiologa i lekara iz hitnih službi i urgentnih centara iz SAD-a. Svi oni se slažu da su dole navedeni simptomi upravo oni koji najavljuju infarkt 30-ak dana unapred. Potrudite se da ih shvatite ozbiljno, uključite CRVENI ALARM na vreme!

1. Umor

Sužavanje arterija dovodi do smanjenog priliva krvi u srce. Ovo čini da srce radi mnogo teže nego što bi normalno trebalo, Postajete previše umorni i pospani, ne samo ponekad, već svo vreme.

2. Kratak dah

Kada srce radi sa smanjenim dotokom krvi, ni pluća nemogu da primaju dovoljno kiseonika. Dva sistema zavise jedan od drugog, tako bez jednog ne može ni drugi da radi. Ako imate problema sa disanjem najbolje je da odmah konsultujete lekara, što pre to bolje, jer to može da znači da ćete imati problema sa srcem.

3. Malaksalost, slabost

Kada vam telo oslabi odjednom, to je zato što arterije postaju uzane i ne dozvoljavaju pravilnu cirkulaciju. Vaši mišići ne dobijaju ono što im je potrebno, a to bi moglo da bude uzrok padovima, čak iako na prvi pogled izgleda bez razloga, morate da budete posebno pažljivi.

4. Vrtoglavica i hladan znoj

Slaba cirkulacija takođe znači i nedovoljan dotok krvi do mozga. Ovo je veoma opasno po život. Prvi simptomi su vrtoglavica i osećaj ulepljenosti. Nikako ne bi trebalo da ignorišete !

5. Pritisak u grudima

Ako vam se pojave simptomi neprijatnosti, manji bol ili unutrašnji spazam na sred grudi, reagujte brzinom munje jer bol i grčenje u grudima će se samo pojačavati, a infarkt je neminovan.

6. Simptomi gripa ili prehlade

Grip ili prehlada odjednom i niotkuda, su tipični simptomi za srčane bolesnike. Mnogi ljudi smatraju da su tzv. prehladu dobili samo nekoliko dana pre infarkta.

Savet:

Ako vi ili neko koga poznajete ima ove simptome, posetite lekara što je pre moguće. Najbolji način da se spreči srčani napad je da se simptomi na vreme uoče.

Rizik od nastanka karcinoma želuca povećavaju pršuta, dimljena šunka, slanina, kobasica i drugih mesni proizvodi, tvrdi grupa naučnika iz Instituta za istraživanje raka u Švedskoj.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!