Pretvorite beta karoten u vitamin A – Narandžasti sok kao prirodna zaštita od štetnih UV zraka – by Kristina Gašpar

Ljudski organizam pretvara beta karoten u vitamin A

Tokom leta smo izloženi sunčevim zracima mnogo više nego u ostalim godišnjim dobima. Zbog toga je vrlo važno da se koža „nahrani“ na pravi način.

Idealna hrana za kožu je beta-karoten.

Beta-karoten (neaktivna forma vitamina A – provitamin vitamina A) je biljni  pigment narandžaste (varira od žute do crvene) boje koji je nalazi u velikim količinama kako u povrću tako i voću.

Ljudski organizam ga pretvara u vitamin A.

U najvećim količinama ga ima u šargarepi, a pored nje se mogu izdvojiti i : breskva, kajsija, dinja, kao i drugo voće i povrće narandžaste boje.

Beta-karoten povećava količinu melanina – pigmenta koji deluje kao prirodna zaštita protiv štetnih UV zraka. Unošenje veće količine prirodnog beta-karotena povoljno utiče na brže tamnjenje kože, sprečava alergijske reakcije, starenje kože, vezuje slobodne radikale, i naravno, jača imunitet.

Pretvorite beta karoten u vitamin A - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pretvorite beta karoten u vitamin A – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Takođe povoljno utiče i na regeneraciju kože i sluzokože – beta karoten ima vrlo jak uticaj na mlade ćelije i pomaže im da brže sazre i zamene stare i odumrle ćelije. Preporuka je da se beta-karoten kombinuje sa vitaminom E (masnoća koja se u većim količinama nalazi u biljnim uljima, ali i sirovim semenkama suncokreta, pšeničnim klicama, jajima…) i vitaminom C jer i oni povoljno deluju na zaštitu kože.

Ljudski organizam najbolje apsorbuje vitamine i minerale iz prirodnih sokova.

Najbolje je konzumirati sveže ceđene sokove.

Ali s obzirom da beta-karoten podnosi visoke temperature – termostabilan je, nema bojazni da će se uništiti kuvanjem.

Ukoliko niste u mogućnosti da svakog dana pravite sveže sokove, pripremite ga po sledećem receptu.

Neophodni sastojci:

  • 500 g šargarepe
  • 300 g breskvi
  • voda po potrebi
  • med i limun po želji
Pretvorite beta karoten u vitamin A - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pretvorite beta karoten u vitamin A – photo by Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Priprema:

  • Breskve oljuštite i prokuvajte kratko (jedan ključ) u malo vode (oko 2 dl).
  • Izmiksajte ih.
  • Šargarepu iscedite u sokovniku.
  • Sipajte u sok od breskve, dodajte oko 1 l vode i ponovo prokuvajte kratko.
  • Po želji, u prohlađen sok možete dodati med i sok od limuna.
  • Ako nemate sokovnik, barenu šargarepu možete izblendirati zajedno sa breskvom, ali napominjem da ukus i tekstura soka neće biti isti.
  • U tom slučaju koristite 200 g šargarepe.
  • Količina vode je data okvirno. Dodajte onoliko vode koliko odgovara vašem ukusu.
  • Ukoliko se pripremate za odlazak na more ili negde gde ćete više vremena provoditi na Suncu, pripremite i zaštite svoju kožu na vreme prirodnim putem.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pretvorite beta karoten u vitamin A – Narandžasti sok kao prirodna zaštita od štetnih UV zraka – by Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.