Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Proja sa zeljem ili spanaćem – Recepti i Kuvar online

0

Klasičan recept – proja sa zeljem, uvek se može obogatiti nekim dodatkom. Zelje, ili spanać su najbolji za tako nešto. Naravno, i sir je u ovom receptu nezaobilazan.

Sve je u ravnoteži. Proja – slatka i slana; zdrava i sočna; svetla i mekana, mada, može biti i žilava. Tako je to, kada se pravi proja. Pravljenje proje je kao niz protivrečnosti, jer je proja uvek napravljena od više sastojaka. Možete pokušati da držite stvar pod kontrolom, tako da svaki sastojak ima svoje mesto u tepsiji, u tom minijaturnom svetu, jer praviti hranu je osnaživanje, a vi imate potpunu vlast nad svim sastojcima.

Dodajući nešto spanaća ili zelja proji, dobija se na gustini, mekoći i lepom kontrastu zelene boje. Trebalo bi dodati još nešto, što će ove sastojke spojiti. To nešto, za održavanje ravnoteže, bio je sir.

Kada pravite ovu posebnu proju, sa dodatkom zelja ili spanaća, trebalo bi da kukuruzno brašno, kajmak i toplu vodu umešate nekoliko minuta ranije, pre nego dodate ostale sastojke. Ovo stvara sočniji krajnji rezultat. Sa dodatkom vlage iz zelja ili spanaća, kao i masnoće iz sira, sočnost i mekoća su zagarantovani. Ukoliko ste ljubitelj, smesi možete dodati i malo vlašca, da razigra ukuse. Ko voli slađu proju, može dodati i kašičicu šećera. Ovako spremljena proja se sigurno neće mrviti i kruniti.

Proja sa zeljem ili spanaćem - Recepti i Kuvar online
Proja sa zeljem ili spanaćem – Recepti i Kuvar online
Proja sa zeljem ili spanaćem - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Proja sa zeljem ili spanaćem – Recepti i Kuvar online

Klasičan recept - proja sa zeljem, uvek se može obogatiti nekim dodatkom. Zelje, ili spanać su najbolji za tako nešto. Naravno, i sir je u ovom receptu nezaobilazan.
Obrok Doručak, Predjelo, Ručak, Užina, Večera
Kuhinja Internacionalna, Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 20 minutes
Termicka obrada 40 minutes
Ukupno vreme 1 hour
Broj osoba 6 osoba

Sastojci

  • 500 gr zelje ili spanać
  • 500 gr projino brašno
  • 3 komada jaja
  • 300 gr sir beli polumasni
  • 1 kašika kajmak
  • 2 kašike ulje
  • 2 kašike mleko
  • 1 komad prašak za pecivo

Uputstvo za pripremu

  1. Zelje ili spanać dobro oprati i iseckati. Ostaviti da se dobro ocedi.
  2. Umutiti jaja. Dodati izdrobljeni sir, kašiku kajmaka, ulje i mleko. Dodati projino brašno i sjediniti masu mešanjem. Dodati jedan prašak za pecivo. Umešati zelje ili spanać u masu. Masu presuti u podmazan pleh za pečenje. Peći oko 40 minuta na umerenoj temperaturi.

Beleške

Proja sa zeljem se služi topla, uz jogurt i kiselo mleko.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Proja, kliknite na link: PROJA RECEPT.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.