Prpeć ili propeć, pitanje je sad

Prpeć ili propeć pitanje je sad (VIDEO)

Višenamenski Super Secko 14 u 1

0 out of 5

😢 Zaboravite Na Frustracije i Osećaj Nemoći u Kuhinji Svakog dana, kada uzmete u ruke vaš zastareli secko s tupim noževima, postavljate li sebi pitanje zašto je svaka priprema obroka postala izazov? Koliko puta ste poželeli da se rešite teškog i neefikasnog seckanja koje vam uzima dragoceno vreme? Da li osećate frustraciju svaki put kad morate ponovo da seckate povrće, i osećaj nemoći dok koristite zastarele tupe noževe? Razmišljate li o tome kako da izbegnete nered, teško održavanje i neprekidno gubljenje vremena koje postaju vaši stalni saputnici u kuhinji? Vaša kuhinja bi trebala biti mesto radosti i inspiracije - umesto toga, suočavate se s izvorom neprijatnosti svaki dan. Da li je došlo vreme da preokrenete tu frustraciju i osetite pravo zadovoljstvo svaki put kada pripremate obrok?🌟 NUDIMO VAM REŠENJE: Višenamenski Super Secko 14 u 1 - Kulinarsko ČudoU moru kuhinjskih alata, naš Višenamenski Super Secko izdvaja se kao nesporno rešenje vaših svakodnevnih kulinarskih izazova, obećavajući ne samo efikasnost, već i emotivno iskustvo u kuhinji. Zamislite trenutak kada bez napora sečete povrće, a svaki rez je precizan i brz. Taj osećaj zadovoljstva i kontrole nad procesom pripreme hrane postaje stvarnost uz naš secko.Super Secko nije samo običan alat - on je vaš pouzdani partner u stvaranju ukusnih obroka bez stresa. Kada zamenite tupe noževe Super Seckom, osećaj nemoći je zamenjen osećajem sigurnosti. Njegova moćna funkcionalnost, uz 14 različitih nastavaka, omogućava vam da budete kreativni u kuhinji, postižući rezultate koji će vas oduševiti.Osim toga, lakoća održavanja i čišćenja, kao i sigurnosni elementi dizajna, pružaju vam ne samo praktičnost, već i mir. Vaša kuhinja postaje mesto gde svaki trenutak pripreme hrane postaje inspiracija i zadovoljstvo, a svaki zalogaj prava poslastica.

1.690 рсд
Dodaj u korpu

Prpeć ili propeć, je pita od lisnatog testa (katmer kore) karakteristična za jugoistočnu Srbiju. Svoju popularnost deli sa samsom i obično se vezuje za vranjanski kraj. Kompletan recept moći ćete da pročitate u knjizi Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koja izlazi iz štampe u martu.

U starim knjigama je ostalo zapisano da je krajem 19. i početkom 20. veka, osim južne i istočne Srbije, slično jelo pripremano u zapadnoj Srbiji. Nazivano je “gologlavica” ili “zeljanica gologlava”. Spremala se od jedne jufke – kore, koja je filovana zeljem. Jufka bi bila stavljena u tepsiju, pa filovana zeljem, a krajevi bi bili prevrnuti ka unutra. U sredini bi zelje ostalo nepokriveno, pa otuda i naziv.

Prpeć ili propeć, pitanje je sad
Prpeć ili propeć, pitanje je sad

Kako se priprema prpeć ili propeć

Pomešati brašno i vodu i zamesiti testo da ne bude mekano i lepljivo, a ni tvrdo. Ručno izraditi testo, formirati jufku, posuti odozgo sa malo brašna i ostaviti da odstoji 30 minuta. Nakon pola sata, opet premesiti testo dok ne postane glatko, opet formirati jufku i ostaviti još 30 minuta.

Formirati testo u tzv. đuzleme (delove), tj. razvući testo u obliku kruga debljine do 4-5 mm. Premazati testo mašću. Od polovine poluprečnika kruga testa, prema spoljašnjoj ivici testa, iseći testo kao u obliku cveta (u sredini ostaviti krug, a od tog kruga prema spoljašnjoj ivici iseći 12 oblika koji nalikuju na latice). Sada ovih 12 oblika presavijati ka središnjem, okruglom delu testa, uzimajući svaki put deo testa koji je nasuprot prethodnom. Kada su sve tzv. latice preklopljene ka sredini testa i jufka formirana, okrenuti je i posuti sa malo brašna i ostaviti da odstoji 20 minuta.

Nakon toga, razvući testo oklagijom debljine 2-3 mm i kružnog oblika prečnika 40 cm. Podmazati mašću tepsiju prečnika oko 28 cm, staviti testo na tepsiju tako da prelazi ivicu tepsije sa svih strana oko 10 cm. Testo premazati sa malo masti i staviti punomasni sir. Sada saviti spoljni deo testa preko sira, u krug, nabirajući testo. U sredini ostaviti krug od oko 8 cm prečnika koji nije pokriven testom. Gornju površinu testa ponegde premazati mašću. Peći u rerni na 220 stepeni oko 35-40 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kada je prpeć ispečen, izvaditi ga iz rerne i poprskati gornju koru vodom, a zatim pokriti krpom da „odmori“ desetak minuta.

Majstor za pripremu prpeća bio je Bojan Marinkov, koji je bio naš saradnik na pripremi knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, koji sa zadovoljstvom kuva i priprema testa i ostale specijalitete jugoistočne Srbije, za porodicu i prijatelje.

Kako se priprema prpeć, video, pogledajte ovde:

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Višenamenski Super Secko 14 u 1

0 out of 5

😢 Zaboravite Na Frustracije i Osećaj Nemoći u Kuhinji Svakog dana, kada uzmete u ruke vaš zastareli secko s tupim noževima, postavljate li sebi pitanje zašto je svaka priprema obroka postala izazov? Koliko puta ste poželeli da se rešite teškog i neefikasnog seckanja koje vam uzima dragoceno vreme? Da li osećate frustraciju svaki put kad morate ponovo da seckate povrće, i osećaj nemoći dok koristite zastarele tupe noževe? Razmišljate li o tome kako da izbegnete nered, teško održavanje i neprekidno gubljenje vremena koje postaju vaši stalni saputnici u kuhinji? Vaša kuhinja bi trebala biti mesto radosti i inspiracije - umesto toga, suočavate se s izvorom neprijatnosti svaki dan. Da li je došlo vreme da preokrenete tu frustraciju i osetite pravo zadovoljstvo svaki put kada pripremate obrok?🌟 NUDIMO VAM REŠENJE: Višenamenski Super Secko 14 u 1 - Kulinarsko ČudoU moru kuhinjskih alata, naš Višenamenski Super Secko izdvaja se kao nesporno rešenje vaših svakodnevnih kulinarskih izazova, obećavajući ne samo efikasnost, već i emotivno iskustvo u kuhinji. Zamislite trenutak kada bez napora sečete povrće, a svaki rez je precizan i brz. Taj osećaj zadovoljstva i kontrole nad procesom pripreme hrane postaje stvarnost uz naš secko.Super Secko nije samo običan alat - on je vaš pouzdani partner u stvaranju ukusnih obroka bez stresa. Kada zamenite tupe noževe Super Seckom, osećaj nemoći je zamenjen osećajem sigurnosti. Njegova moćna funkcionalnost, uz 14 različitih nastavaka, omogućava vam da budete kreativni u kuhinji, postižući rezultate koji će vas oduševiti.Osim toga, lakoća održavanja i čišćenja, kao i sigurnosni elementi dizajna, pružaju vam ne samo praktičnost, već i mir. Vaša kuhinja postaje mesto gde svaki trenutak pripreme hrane postaje inspiracija i zadovoljstvo, a svaki zalogaj prava poslastica.

1.690 рсд
Dodaj u korpu