Pržene noklice od sira su konačno stigle na red. Pržene noklice od sira se pripremaju od kuvanog testa. Noklice možete i kuvati kao što piše u receptu. Prilog je po želji.
English version – Fried dumplings with cheese -> www.tradicionalnirecepti.net
U pitanju je recept iz Savremenog kuvara (Savremeni kuvar, Prosveta, reprint izdanje, Beograd 1986.). U pomenutom kuvaru se može naći dosta toga zanimljivog, pa ako ga imate, a niste do sada otvorili, prelistajte ga za početak…
U kuvaru preporučuju kombinaciju prženih noklica i povrća. Meni se dopada ukus noklica i ljutenice. Ako volite crni luk, dodajte ga prilikom služenja.
Originalni recept sam malo promenila, tačnije, dodala sam mleveni biber i ljutu papriku u testo. Pržne noklice sa sirom sam posula rendanim sirom i poprskala sokom od limuna.
Napravila sam pola mere.
Jedino što retko kada nešto pržim. A kada pržim, to obavljam pored otvorenog prozora.
Pretpostavljam da se testo može razviti, seći na komade i peći u rerni. Takođe, noklice bih kuvala u začinjenoj vodi i sjedinila sa nekim sosom. Ima dosta mogućnosti za kombinovanje.
Sve u svemu, ideja mi se baš dopada.
Ako do sada niste pripremali pržene noklice od sira, preporučujem da ih napravite. Mera je dovoljna za 4 osobe.
Pržene noklice od sira – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Pržene noklice od sira su konačno stigle na red. Pržene noklice od sira se pripremaju od kuvanog testa. Noklice možete i kuvati kao što piše u receptu. Prilog je po želji.
- 3,5 dl vode
- 80 g maslaca (ili margarina)
- 200 g mekog brasna
- 100 g kačkavalja (nastruganog)
- 2 jajeta
- ulje za prženje
- 30 g sira (nastruganog za posipanje)
- Spustiti u vrijuću vodu maslac ili margarin, pa kad se rastopi, sručiti odjedanput svu količinu brašna i sira i mešati na vatri dok testo ne počne da se odvaja od varjače i suda.
- Izmaći s vatre, ostaviti da se ohladi, pa umeštai jedno po jedno jaje.
- Zatim vaditi kašičicom testo, spuštati noklice na zagrejano ulje i ispržiti ih s jedne i druge strane da porumene.
- Gotove noklice po volji uvaljati u nastrugani sir i služiti uz povrće.
Ali napominjem da ovo testo skoro ne upija masnoću.
Prvi put sam pržila testo pripremljeno na ovaj način i zadovoljna sam.
Testo nije masno, vazdušasto je i ukusno.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!