Pržene noklice od sira – Kristina Gašpar

Pržene noklice od sira su konačno stigle na red. Pržene noklice od sira se pripremaju od kuvanog testa. Noklice možete i kuvati kao što piše u receptu. Prilog je po želji.

English version – Fried dumplings with cheese -> www.tradicionalnirecepti.net

U pitanju je recept iz Savremenog kuvara (Savremeni kuvar, Prosveta, reprint izdanje, Beograd 1986.). U pomenutom kuvaru se može naći dosta toga zanimljivog, pa ako ga imate, a niste do sada otvorili, prelistajte ga za početak…

U kuvaru preporučuju kombinaciju prženih noklica i povrća. Meni se dopada ukus noklica i ljutenice. Ako volite crni luk, dodajte ga prilikom služenja.

Originalni recept sam malo promenila, tačnije, dodala sam mleveni biber i ljutu papriku u testo. Pržne noklice sa sirom sam posula rendanim sirom i poprskala sokom od limuna.

Napravila sam pola mere.

Jedino što retko kada nešto pržim. A kada pržim, to obavljam pored otvorenog prozora.

Pretpostavljam da se testo može razviti, seći na komade i peći u rerni. Takođe, noklice bih kuvala u začinjenoj vodi i sjedinila sa nekim sosom. Ima dosta mogućnosti za kombinovanje.

Sve u svemu, ideja mi se baš dopada.

Ako do sada niste pripremali pržene noklice od sira, preporučujem da ih napravite. Mera je dovoljna za 4 osobe.

Pržene noklice od sira - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Pržene noklice od sira – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pržene noklice od sira – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Pržene noklice od sira su konačno stigle na red. Pržene noklice od sira se pripremaju od kuvanog testa. Noklice možete i kuvati kao što piše u receptu. Prilog je po želji.

  • 3,5 dl vode
  • 80 g maslaca (ili margarina)
  • 200 g mekog brasna
  • 100 g kačkavalja (nastruganog)
  • 2 jajeta
  • ulje za prženje
  • 30 g sira (nastruganog za posipanje)
  1. Spustiti u vrijuću vodu maslac ili margarin, pa kad se rastopi, sručiti odjedanput svu količinu brašna i sira i mešati na vatri dok testo ne počne da se odvaja od varjače i suda.
  2. Izmaći s vatre, ostaviti da se ohladi, pa umeštai jedno po jedno jaje.
  3. Zatim vaditi kašičicom testo, spuštati noklice na zagrejano ulje i ispržiti ih s jedne i druge strane da porumene.
  4. Gotove noklice po volji uvaljati u nastrugani sir i služiti uz povrće.
Nakon prženja, noklice sam stavljala na kuhinjski ubrus kako bi se ocedio višak ulja.
Ali napominjem da ovo testo skoro ne upija masnoću.

Prvi put sam pržila testo pripremljeno na ovaj način i zadovoljna sam.

Testo nije masno, vazdušasto je i ukusno.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Pržene noklice od sira – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.