Puding od šljiva sa piškotama - Recepti i Kuvar online
Puding od šljiva sa piškotama - Recepti i Kuvar online

Recept za puding od šljiva, sadrži osnovu od piškota, i vrlo jednostavno se priprema. Piškote su u italijanskoj kuhinji osnova za tiramisu, ali, mogu se koristiti za mnoge slične recepte uz sušeno ili sezonsko voće. Recepti za pudinge su popularni u mnogim nacionalnim kuhinjama, pa možemo reći da su i deo internacionalne kuhinje.

Količine sastojaka prilagodite veličini suda u kome spremate, kao i broju gostiju.p

Puding od šljiva sa piškotama - Recepti i Kuvar online
Puding od šljiva sa piškotama – Recepti i Kuvar online

Puding od šljiva sa piškotama – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar puding od sljiva sa piskotama

Recept za puding od šljiva, sadrži osnovu od piškota, i vrlo jednostavno se priprema.

 • 250 gr suve šljive
 • 3 komada jaja
 • 100 gr šećer
 • 0,5 l mleko (prokuvano)
 • 2 kesice vanilin šećer
 • 150 gr piškote
 • 150 gr suvo grožđe
 • 25 gr buter
 • crveno vino
 1. Dobro operite suve šljive i suvo grožđe. Potopite ih u vodu, u odvojene sudove, i ostavite 2 sata da omekšaju. Suve šljive i suvo grožđe ocedite i osušite na papirnom ubrusu.
 2. U posudi za mešanje umutite jaja i šećer (80 gr šećera za mućenje, a 20 gr ostavite za sud za pečenje) mikserom, sve dok masa ne postane penasta.
 3. Prokuvajte 1/2 litra mleka. Kad se malo prohladi, dodajte 1 kesicu vanilin šećera i promešajte. Mlako mleko polako dodajte masi umućenih jaja. Masu dobro umutite žicom za mućenje. Kada se masa ohladi, ako se pojavi pena, skinite je.
 4. Uzmite sud za puding, najbolje polukružnog oblika sa manjim prečnikom. Namažite sud buterom i pospite sa preostalih 20 gr šećera.
 5. U sud složite jedan red piškota, pa zatim red suvog grožđa i suvih šljiva. Slažite naizmenično, dok ne potrošite sve sastojke.
 6. Masu mleka i jaja, kašikom polako nalivajte da piškote upiju sve. Puding možete ukrasiti sa suvim šljivama i suvim grožđem, ako je preostalo. Prelijte sa malo crvenog vina, radi arome.
 7. Zagrejte rernu na 150C. Sud sa pudingom uronite u veći sud, koji je napunjen vodom, pa tako kuvajte puding 10-15 minuta. Puding je gotov kada čačkalica, koju ubodete u puding, ostane suva.
 8. Kada se puding ohladi, nožem ga pažljivo odvojite od suda, pospite ga kesicom vanilin šećera i poslužite. Možete ukrasiti listovima sveže nane.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!