Punjene tikvice – tikvice su često na meniju kod nas, kombinujem ih na razne načine, a jedan od omiljenih je i ovaj. Malo više posla oko pripreme, ono čišćenje i dubljenje su najveći zahvat, sve ostalo je već lakše. Ali, zato se posle kuvaju bez velikog nadgledanja.
Punjene tikvice – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Punjene tikvice – tikvice su često na meniju kod nas, kombinujem ih na razne načine, a jedan od omiljenih je i ovaj. Malo više posla oko pripreme, ono čišćenje i dubljenje su najveći zahvat, sve ostalo je već lakše. Ali, zato se posle kuvaju bez velikog nadgledanja.
- 5 komada tikvica (srednjih)
- 400 g mlevene junetine
- 1 glavica crnog luka
- ulja (malo)
- 1 šoljica pirinča
- 1 komad jaje
- vode (po potrebi)
- 2 komada paradajza
- Na malo ulja prodinstati sitno iseckan crni luk, dodati meso i sve zajedno pržiti dok meso ne promeni boju. Dodadi opran i ocedjen pirinač, promešati da se sjedine sastojci i skloniti s ringle. Začiniti po ukusu solju, biberom i slatkom začinskom paprikom. Ja u prohladjen fil dodam 1 jaje da se sve dobro poveže.
- Tikvice oprati, odseći im vrhove i dno, i štedljivim nožićem oljuštiti. Svaku tikvicu prepoloviti na pola, dobićete 10 polovina. Kašičicom izdubiti svaku polovinu pazeći da ne probušite dno ili stranu. Trudite se da što više izdubite i dobijete jednake polovine. To je važno zbog dužine kuvanja.
- U dublju šerpu poredjati polovine izdubljenih tikvica, napuniti svaku filom od mesa i po vrhu dodati tanko isečen paradajz koji će biti poklopac da zaustavi curenje fila tokom kuvanja.
- Naliti tikvice vodom u visini napunjenih polovina, pritisnuti manjim tanjirom po vrhu i staviti da se kuvaju. Kad provri tečnost u šerpi, smanjiti na srednju jačinu i kuvati 1 sat. Za to vreme će se skuvati pirinač i meso, a tikvice se neće raspasti.
- Neko na kraju napravi zapršku, belu ili crvenu, ali ja ih služim bez zaprške. Ako pravite zapršku, na malo ulja propržiti 1 kašiku brašna do zlatne boje, možete dodati i malo začinske paprike, te time preliti kuvane tikvice. Isključiti ringlu i ostaviti još nekoliko minuta da sve zajedno prokrčka.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!