Punjene tikvice.
Punjene tikvice, sastojci:
- 4 komada većih tikvica za punjenje,
- 500 gr svinjskog mlevenog mesa (a može mešano pola svinjetina a pola junetina),
- 1 čaša od 2 dl pirinča,
- 2 glavice luka,
- 1 narendana šargarepa,
- celerov ili peršunov list,
- so,
- aleva paprika, pola kašike,
- biber mala kašičica,
- voda,
- 2 dl pasiranog paradajza.
Za gust sos potrebno je 3 kašike brašna, pola kašike aleve paprike i voda.
Punjene tikvice, priprema:
- Očistiti tikvice i iseći svaku na 3 dela i svaki deo izdubiti tako da ostane dno.
- Napraviti fil tako što u dublju posudu stavite mleveno meso, očišćen i na kocke isečen crni luk, iseckan celerov list, so, biber, alevu papriku i pirinač i sve dobro izmešati.
- Sa dobijenim filom napuniti tikvice i poređati i dublju šerpu i naliti sa vodom da tilvice budu prekrivene.
- Staviti da se kuvaju.
- Kada su tilkvice kuvane dodati pasirani paradajz i ako je potrebno malo vode i posoliti i ostaviti da provri.
- U činijicu staviti 3 kašike brašna i pola kašike aleve paprike i staviti malo vode pa sve umutiti da ne bude grudvica i sipati u šerpu i pustiti da vri par minuta kako bi čorba postala gušća skoro kao sos.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!