Punomasno kravlje mleko u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Punomasno kravlje mleko u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Kada uvesti bebi mleko?

Bebe treba da piju majčino ili adaptirano mleko do navršene prve godine života, i ono im mora biti primaran izvor mleka zarad unošenja potrebnih nutricionističkih vrednosti. Kod ovoga, pedijatri ili loši internet saveti, često naprave konfuziju kod roditelja, jer je posebno zbunjujuće: kako se može davati jogurt ili sir, a mleko ne.

Razlog leži u tome da kravlje mleko ne bi trebalo do godinu dana da se uvede kao zamena za majčino ili adaptirano mleko, zato što vašoj bebi ne pruža dovoljno nutritivnih vrednosti koje su bebi potrebne za rast i razvoj. Te ukoliko rešite da pređete sa majčinog ili adaptiranog mleka ranije na kravlje mleko kao mlečni obrok, vaša beba neće dobiti adekvatnu dozu vitamina E, gvožđa, a ima previše proteina, sodiuma i potazijuma, pa se tako može desiti da taj unos bude prevelik da nerazvijeni sitem vaše bebe to podnese.

Punomasno kravlje mleko u bebinoj ishrani - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Punomasno kravlje mleko u bebinoj ishrani – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Kravlje mleko se ne preporučuje iz sledećih razloga:

  • Ako ga uporedimo sa majčinim ili adaptiranim mleko, kravlje mleko ne sadrži dovoljnu količinu gvožđa, vitamina i kiselina
  • Kravlje mleko ima previse sodijuma, potazijuma i proteina koji nerazvijeni bubrezi često ne mogu da svare.
  • Rano uvođenje kravljeg mleka može rezultirati mikroskopska grastro krvarenja i gubitak krvi ćak i do 40% slučajeva kod normalnih beba, ovaj rizik nestaje posle navršenog 12 meseca kod bebe.
  • Kravlje mleko izaziva alergijske reakcije kod 0.3-7.5% dece
  • Konzumiranje kravljeg mleka pre navršenih godinu dana povezano je sa nedostatkom gvožđa i razvojem anemije kod dece

Kravlje mleko i nedostatak gvožđa i anemija

Da, tačno je da kravlje mleko kod većine beba mlađih od godinu dana može izazvati anemiju. Mleko otežava da bebin sistem pravilno apsorbuje gvožđe, a gvožđe je jedan od sastojaka bez koga bebina ishrana ne može da se zamisli. Takođe, masti iz kravljeg mleka i protein koje sadrži, bebin digestivni trakt znatno teže vari.

Međutim, kao što je navedeno na početku teksta, najveći efekat je na količinu gvožđa u bebinom sistemu. Tako da uvođenje kravljeg mleka pre godinu dana se nikako ne preporučuje.

Koliko je detetu potrebno mleka posle godinu dana?

Deci između godinu dana i dve godine nije potrebna uopšte velika količina mleka, kako se ranije verovalo i preporučivalo. Dve čaše mleka na dan su dovoljne, odnosno 500 ml maksimalno. Deca koja piju više mleka obično ne unose dovoljno drugih hranjivih materija u organizam.

Kada dete može da pije obrano mleko?

Deci ispod 2 godine ne treba davati manje masno mleko ili obrano mleko. Deci su potrebne masti za pravilan razvoj moždanih ćelija.

Uvek treba da se posavetujete sa vašim pedijatrom kao i za sve oko uvođenja novih namirnica.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!