Puž pogača.
Puž pogača, sastojci:
- 200 ml mleka,
- 20 g kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 1 jaje,
- 50 g kisele pavlake,
- pola kašičice soli i
- 450 g brašna (ja sam koristila pšenično belo ” Vodenica kod deda Mije”)
Za fil:
- 250 g pekmeza od šljiva, ( danas sam probala Topoloveni Plum “Magium). Divan je, pakovan u teglicu od 230 g
Puž pogača, priprema:
- U toplo mleko stavite izmrvljen kvasac, kašičicu šećera i brašna.
- Ostavite 10 minuta da kvasac nadođe.
- Nakon tog vremena dodajte jaje, kiselu pavlaku, so i brašnom zamesite testo.
- Ostavite 30 minuta da testo nadođe.
- Nadošlo testo izručite na brašnom posutu radnu površinu a onda ga oklagijom razvucite u pravougaonik, oko 0,5 cm debljine. Premažite testo pekmezom od šljiva i uvijte po široj strani. Nožem po sredini isecite testo, a onda ga uvijte u obliku puža. Prebacite u podmazan pekač i ostavite 30 minuta da naraste.
- Pecite u predhodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.
- Pečeno pospite šećerom u prahu.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!