Radenska tri srca – Posetili smo - Recepti i Kuvar online
Radenska tri srca – Posetili smo - Recepti i Kuvar online

Radenska tri srca, prvih 145 godina

Voda kao gurmanski trend

Kažu da je živeti u okolini reke Mure, nešto posebno. Rode, koje se svake godine vraćaju u ovaj brdoviti vinski kraj, dobrodušni i gostoljubivi ljudi…

Krajem prošle godine, bilo je tačno 145 godina, od kako je doktor Karl Hen (Karl Henn) napunio prve glinene flaše sa mineralnom vodom Radenska. To je veoma dug period, i mnogo toga se, u međuvremenu, izdešavalo i mnogo vode proteklo rekom Murom.

Radenska tri srca – Posetili smo | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 1To je bio jedan od razloga, da se uputimo u Pomurski region, mesto Radenci, gde se puni poznata jedinstvena mineralna voda Radenska tri srca. Što se istorije tiče, prvi zapisi o mestu Radenci su iz 1436. godine, i gde se pominje ime mesta Radein. Danas ima populaciju od nešto više od 2.000 stanovnika, i popularno je banjsko lečilište.

Karl Hen, još kao student medicine, 1833. godine, otkrio je izvor mineralne vode, sasvim slučajno, prolazeći jedno veče kočijom putem prema Ljutomeru. Legedna kaže da je začuo neki čudan zvuk, pa je zamolio kočijaša da stane. Nakon kratke pretrage, otkrio je izvor mineralne vode. Lokalna legenda je govorila da se na tom mestu stalno čuje zvuk vode koja, kao da vri, te je nastalo narodno verovanje, da veštica nešto kuva, duboko pod zemljom. Hen je uzeo uzorke vode za analizu i vratio se u Radence tek posle 32 godine, 1869. godine, tada već kao poznati lekar. Kupio je zemlju na kojoj se nalazio izvor i te, 1869. godine, počinje da flašira mineralnu vodu pod imenom Radeiner Sauerbrunn. Iste godine počinje da flašira mineralnu vodu pod nazivom Radenska tri srca, koju isporučuje Carskom sudu u Beču i Papskoj palati u Rimu. Mineralna voda vrlo brzo postaje poznata po svojim lekovitim efektima, i prvi gosti dolaze 1882. godine, kada počinje razvoj banjskog lečilišta.

Pogledajte film o istorijatu mineralne vode i izvora Radenska tri srca:

Zahvaljući našim ljubaznim domaćinima, g. Milanu Verdevu i g. Primožu Jakelju, obišli smo pogone punionice Radenska tri srca, i saznali mnogo korisnih detalja o istorijatu, kao i o razvoju i stalnom poboljšavanju kvaliteta flaširanih mineralnih voda. Osim mineralne vode Radenska tri srca, u pogonima se puni i mnogo vrsta bezalkoholnih pića.

Radenska tri srca – Posetili smo | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2Radenska tri srca – Posetili smo | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 5Radenska tri srca – Posetili smo | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 6

Što se postupka proizvodnje tiče, voda se crpi iz velikih dubina (starost voda je procenjena na, otprilike 10.000 godina) u velike spremnike, gde odstoji određeno vreme, a zatim se, preko sistema prirodne filtracije otprema u punionice. Nakon provere kvaliteta, vrši se punjenje, prema planu proizvodnje.

Radenska tri srca – Posetili smo | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 3

Danas, prema mišljenju mnogih gurmana, mineralna voda ima poseban ukus i posebno mesto na svakoj trpezi. Istina je da su voda, a sa njom i mineralna voda, dugo bile tretirane samo kao piće za gašenje žeđi. G. Masche, jedan od najpoznatijih somelijera vode u svetu, u svojoj knjizi „Fine Waters“ tvrdi da je voda „gurmanski trend ovog veka“. Trend konzumiranja flaširane vode, potpuno je promenio menije bezalkoholnih pića u restoranima i barovima. Više nije retkost, da u restoranima vidite posebne karte mineralnih voda, uz vinske karte. U nekim restoranima su razvili tzv. „barove vode“ u kojima se samo nudi mineralna voda. U zavisnosti od sadržaja minerala i količine ugljen-dioksida, mineralne vode obogaćuju konzumiranje hrane. Bilo kao aperitiv, kada mehurići ugljen-dioksida pospešuju apetit, ili kao bezalkoholno piće uz konzumiranje hrane i raznih grickalica.

Prirodna mineralna voda stimuliše čulo ukusa, i tako poboljšava uživanje u kvalitetu i raznovrsnosti ukusa i aroma.

Takođe, mineralna voda može biti i sastojak mnogih poznatih recepata i jela, što je nama jako interesantno, ali, o tome uskoro…

Više detalja na www.radenska.si

Radenci, maj 2015.
Miodrag Ilić

Radenska tri srca – Posetili smo | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?