Različiti načini pripreme testa za pizzu koje možete napraviti sami
Različiti načini pripreme testa za pizzu koje možete napraviti sami

Veoma važan deo u pravljenju pizze je testo za ovo omiljeno italijansko jelo. Ono se može pripremiti na razne načine, a ukoliko nije ukusno i nije pažljivo pripremljeno, može uništiti celokupan utisak i ukus. Pročitajte nekoliko načina da spremite savršeno testo za pizzu, prema vašim potrebama i omiljenim ukusima.

Neko voli tanko testo, dok neko voli deblje testo sa više hlebne teksture. Mnogi kažu da se ljudi dele na one koji jedu celo parče pice i na one koji ostavljaju okrajak. Ovo je dokaz koliko je testo za picu važno spremiti pažljivo.

Pizza je omiljeno jelo i dece i odraslih, pa se ne isplati svaki put ići u restoran na dobru pizzu. Nju možete spremiti i kod kuće, a kako bi ispala savršeno, nije loša ideja sve popularniji aparat pizza grill pekač.

#1 Testo za Napolitanu

Pizza Napolitana je originalni recept za ovo vanvremensko jelo. Ovo je pizza koja ima najmanji broj sastojaka, ali se mora spremiti pažljivo kako bi ispala savršeno. Čak i male greške mogu dovesti do velike promene u ukusu. Spremiti testo za Napolitanu nije lako, ali nije ni nemoguće.

Pre svega, neophodno je da testo bude tanko, nikako previše hlebno. Od namirnica su potrebni voda, brašno, so i kvasac. Zaboravite na ulje i na šećer, to su sastojci koji su ovde zabranjeni.

Neophodno je da izaberete kvalitetno brašno, koje ima visok nivo proteina. Ovo brašno je veoma fine i izrazito glatke strukture, zahvaljujući kojoj testo može da upije veću količinu vode, a da ne postane gnjecavo.

Za savršeno testo potreban je duži period fermentacije, kako bi se skrob razbio na proste šećere. Kvasac je jedan od ključnih elemenata koji će vaše testo za pizzu učiniti rastegljivim do najtanje strukture.

Testo je gotovo kada se na njegovoj površini napravi blaga hrapava korica. Iznutra treba da bude vazdušasto i lepo za žvakanje. Testo za Napolitanu je veoma tanko i nije namenjeno za poneti, odnosno, parče neće moći da stoji uspravno, već ćete morati da koristite viljušku i nož.

Različiti načini pripreme testa za pizzu koje možete napraviti sami
Različiti načini pripreme testa za pizzu koje možete napraviti sami

#2 Testo za njujoršku pizzu

Ovo testo je pravljeno prema uzoru na Napolitanu, s tim što je korica nešto deblja, kako biste mogli da je uzmete za poneti. Ipak, testo ne treba da bude predebelo, već samo nešto deblje nego u originalnom receptu.

Korica je tvrđa, ali ne i previše tvrda. Ono što je razlikuje od sočne Napolitane je hrskavost. Međutim, ona je samo dovoljno hrskava, ne lomi se dok je jedete i ne puca na površini. Nekoliko milimetara iznad tvrđe površine, javlja se mekana površina, koju je uživanje konzumirati. Ona treba da bude punog ukusa i kompleksne arome.

Za razliku od originalnog recepta, ovde se koristi šećer, kako bi korica poprimila braon boju. U pravljenju se koristi brašno za hleb, odnosno, za sve namene. Osim osnovnih namirnica, ovde se koristi i ulje, kako bi korica dobila blagu hrskavost, a iznutra ostala mekana.

Različiti načini pripreme testa za pizzu koje možete napraviti sami
Različiti načini pripreme testa za pizzu koje možete napraviti sami

#3 Testo za sicilijansku pizzu

Ovo testo je najjednostavnije za pravljenje i najlakši izbor kada želite da spremite brzu večeru za nenadane goste. Gotova je samo za nekoliko sati, nije neophodno da stoji dugo vremena kako bi naraslo, i prošlo proces fermentacije.

Nije potrebno nikakavo stanjivanje i razvlačenje testa kako biste postigli tanku koricu. Ovo testo treba da bude deblje i koristi se veća količina testa. Sos koji ide na koricu se pravi od belog luka i paradajza kako bi imao jak ukus i aromu.

Testo treba da bude mekano i idealno za žvakanje i spajanje ukusa. Deblja kora je poželjna, a ukoliko ne volite predebelu koru, svakako možete napraviti i malo tanju verziju. Najveću aromu ovoj pizzi daje sos od paradajza i belog luka.

Recept za testo je potpuno isti kao za testo njujorkškog stila, a dok je pečete potrebno je da stavite veliku količinu maslinovog ulja. Na taj način korica postaje hrskava a iznutra ostaje mekana.

Ono što je specifično za ovu pizzu je da se seče u kvadratne oblike, a ima dosta slađi ukus od prethodnih. Ovo je pita pizza koje je veoma ukusna i prilično brzo gotova, spremna za uživanje u hrani.

Kada savladate ove slane pice, vreme je da se počastite i jednom čokoladnom picom!

Izvor: putujsigurno.rs

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!