Recept za palačinke - kako izbeći uobičajene greške? - Pixabay
Recept za palačinke - kako izbeći uobičajene greške? - Pixabay

Za većinu, palačinke su deo uobičajenog rituala, deo nostalgije koja ih podseća na detinjstvo, a posedovati “pravi” recept za palačinke, jedan vid prestiža.

Zašto svi vole palačinke? Zato što su ukusne, zato što se svi osećaju prijatno kada ih jedu i zato što se recept za palačinke lako priprema. Ali, nisu baš sve palačinke ukusne, i ne osećamo se baš uvek prijatno kada ih jedemo, a razlog su uobičajene greške… Bez obzira koliko ste uvereni da je baš vaš recept za palačinke, upravo najbolji i najukusniji, neka od sledećih grešaka može to pokvariti!

Recept za palačinke - kako izbeći uobičajene greške? - Pixabay
Recept za palačinke – kako izbeći uobičajene greške? – Pixabay

Recept za palačinke – koje su običajene greške?

  1. Kvalitet sastojaka za svaki recept, pa i za recept za palačinke je od velikog značaja. Vodite računa o kvalitetu sastojaka, da ne biste ugrozili krajnji rezultat! Na primer: proverite koliko je prašak za pecivo star, tj. kada je proizveden. Ukoliko je datum proizvodnje stariji od 6 meseci, budite sigurni da rezultat neće biti baš kao što ste očekivali!
  2. Nemojte pripremati testo mnogo ranije. Nemojte ga pripremati noć ranije, čak ni sat vremena ranije. Ostavite da testo odstoji neko razumno vreme – recimo, maksimalno do 30 minuta.
  3. Vodite računa o tiganju – ukoliko je previše tanak, palačinke će vam goreti i možda, pregoreti. Ukoliko je predebeo, pečenje će trajati dugo i krajnji rezultat će biti upitan. Probajte da pronađete tiganj prave debljine i nemojte ga menjati.
  4. Koristite ulje za pečenje, a ne maslac. Maslac sadržava ostatke mleka, što izaziva pregorevanje maslaca. Ukoliko želite baš da koristite maslac za pečenje, pokušajte da pronađete vrstu koja je u tečnom stanju (clarified butter), kod koje su odstranjeni svi čvrsti sastojci mleka.
  5. Okretanje može da napravi problem, ukoliko pokušate da palačinku okrenete pre vremena. Vodite računa o tome.
  6. Prve dve – tri palačinke tretirajte kao “test” fazu – ispitajte temperaturu tiganja, tj. pečenja, vreme okretanja, sve parametre da bi vaš recept za palačinke uspeo i bio najbolji. Nikad ne preskačite “test” fazu!
  7. Veliki stručnjaci za palačinke tvrde da je u testo za palačinke potrebno dodati malo kiseline, koja reagujući sa sodom bikarbonom, stvara bolji balans ukusa vaših palačinki!
  8. Da biste dobili vazdušastije palačinke, odvojite žumanca i belanca, žumanca odmah umutite u testo, a od belanaca napravite čvst snega, pa ih dodajte testu na kraju, uz blago mešanje (više prevrtanje testa, nego mešanja).
  9. Kod nekih autora, koji tvrde da je njihov recept za palačinke najbolji, pronašli smo predlog da se testo za palačinke ne muti puno, tj. dugo. Čak se predlaže da to kratko traje i da ostavite male grudvice da se vide. Razlog leži u tome da se dugim mućenjem stvara velika količina glutena, pa će vaše palačinke biti gnjecave, umesto vazdušaste…
Recept za palačinke - kako izbeći uobičajene greške? - Pixabay
Recept za palačinke – kako izbeći uobičajene greške? – Pixabay

Za kraj, naš najpopularniji recept za palačinke: Recept za palačinke od heljdinog brašna.

Ako tražite najbolji recept za palačinke, sigurno ćete ga pronaći na našem sajtu!

Ako mislite da je vaš recept za palačinke još bolji od svih koje ste videli do sada, pošaljite ga, a mi ćemo ga objaviti!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!