Recept za pihtije iz 1914. godine - ilustracija - Pixabay
Recept za pihtije iz 1914. godine - ilustracija - Pixabay

Recept za pihtije preuzet iz knjige Kuvar zaboravljenih jela, štampan 1914. godine, a autori su bili Dr Steinbach Belane i Reczey Anna.

Kako se pripremaju pihtije?

Pihtije se pripremaju od telećih nogu. Pre svega, teleće noge se moraju besprekorno očistiti i oprati. Za pihtije uzmite dve ili četiri noge, u zavisnosti od toga koju količinu želite da napravite. Na 4 teleće noge, potrebno je 2 litra vode.

Teleće noge nalijte vodom i stavite u sud za kuvanje i ostavite da polako vri. Tokom kuvanja skidajte penu. Kada se voda smanji na polovinu, a noge omekšaju, to je znak da bi trebalo dodati ostale sastojke: šargarepu srednje veličine, koren peršuna, presečen na 2-3 dela, malu glavicu luka, lorberov list, nekoliko zrna bibera, soli i malo sirćeta (po ukusu). Ostaviti da lagano vri još jedan sat. Procediti i ostaviti do sutra po strani.

Recept za pihtije iz 1914. godine - ilustracija - Pixabay
Recept za pihtije iz 1914. godine – ilustracija – Pixabay

Sledećeg dana, skine se sloj masti odozgo i ponovo se stavlja na vatru. Ulupati belanca od 3-4 jaja, dodati u tečnost i dobro izmešati da se sjedini. Ukuvati  i ostaviti na toplom. Procediti i sipati u dunstflaše (tegle) i kada se upihtija, dodati odozgo malo otopljene masti. Tegle dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom i pihtije mogu tako da stoje nedeljama.

Izvor: Kuvar zaboravljenih jela, 1914. godina, Dr Steinbach Belane i Reczey Anna

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!