Baklava sa orasima i suvim grožđem (posna) - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online
Baklava sa orasima i suvim grožđem (posna) - Danijela Žikić - Recepti i Kuvar online

Posna baklava, savršena poslastica za Svetog Nikolu.

Posna baklava, sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 400 g mlevenih oraha
  • 150 g suvog grožđa
  • 50 ml ulja
  • 700 g šećera
  • 800 ml vode
  • 1 limun
  • 3 kesice vanilin šećera

Posna baklava, priprema:

  • Tepsiju podmazati uljem. Na dno podmazane tepsije staviti 1 ili 2 kore (zavisi od veličine pleha) da pokriju dno. Preko kore posuti 4-5 kašika mlevenih oraha. Nastaviti sa ređanjem kora (po dve kore pogužvati, kao za gibanicu). Posuti mlevene orahe i suvo grožđe. Ređati kore dok se ne utroši materijal. Pitu završiti korom.
  • Iseći baklavu na kocke.
  • Staviti da se peče na 200 C oko 30 minuta.
  • Pečenu baklavu ostaviti da se prohladi.

Sirup:

  • U posudu sipati šećer, vanilin šećer i vodu.
  • Limun oprati, iseći na kolutove i dodati u posudu.
  • Staviti na umerenu temperaturu, da provri.
  • Kad provri kuvati sirup oko 5-6 minuta.
  • Vrućim sirupom preliti prohlađenu baklavu.
  • Ostaviti da se ohladi i dobro upije sirup.
  • Poslužiti po dve kocke baklave i uživati u ukusu!

Vreme pripreme i mirovanja : 60 minuta
Vreme pečenja: 30 minuta
Broj osoba: 10
Posno jelo

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!