RECEPT ZA SVETOG NIKOLU: posna baklava – Danijela Žikić

Posna baklava, savršena poslastica za Svetog Nikolu.

Posna baklava, sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 400 g mlevenih oraha
  • 150 g suvog grožđa
  • 50 ml ulja
  • 700 g šećera
  • 800 ml vode
  • 1 limun
  • 3 kesice vanilin šećera

Posna baklava, priprema:

  • Tepsiju podmazati uljem. Na dno podmazane tepsije staviti 1 ili 2 kore (zavisi od veličine pleha) da pokriju dno. Preko kore posuti 4-5 kašika mlevenih oraha. Nastaviti sa ređanjem kora (po dve kore pogužvati, kao za gibanicu). Posuti mlevene orahe i suvo grožđe. Ređati kore dok se ne utroši materijal. Pitu završiti korom.
  • Iseći baklavu na kocke.
  • Staviti da se peče na 200 C oko 30 minuta.
  • Pečenu baklavu ostaviti da se prohladi.

Sirup:

  • U posudu sipati šećer, vanilin šećer i vodu.
  • Limun oprati, iseći na kolutove i dodati u posudu.
  • Staviti na umerenu temperaturu, da provri.
  • Kad provri kuvati sirup oko 5-6 minuta.
  • Vrućim sirupom preliti prohlađenu baklavu.
  • Ostaviti da se ohladi i dobro upije sirup.
  • Poslužiti po dve kocke baklave i uživati u ukusu!

Vreme pripreme i mirovanja : 60 minuta
Vreme pečenja: 30 minuta
Broj osoba: 10
Posno jelo

Danijela Žikić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

RECEPT ZA SVETOG NIKOLU: posna baklava – Danijela Žikić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.