Semenkasta integralna pita - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Semenkasta integralna pita - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Semenkasta integralna pita – prhko testo, fil od spanaća ili blitve, sira i dosta semenki.

Pita je najbolja topla kad je divno hrskava, ali i hladna ako ostane.

Semenkasta integralna pita - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Semenkasta integralna pita – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije

Najbolji recept meseca
Najbolji recept meseca – Recepti i Kuvar online

Semenkasta integralna pita – Javorka Filipović

recepti i kuvar online semenkasta integralna pita Javorka Filipović

Semenkasta integralna pita – prhko testo, fil od spanaća ili blitve, sira i dosta semenki.

Testo:

  • 150 gr integralno speltino brašno
  • 80 gr belo brašno
  • 80 gr semenke (lomljenih (suncokret, golica, kikiriki, lan))
  • 2 kašičice prašak za pecivo
  • 0,5 kašičice so
  • 100 gr puter
  • 100 ml voda (hladna)

Fil:

  • 150 gr blitva (ili spanaća)
  • 125 gr sir (švapski ili sremski)
  • 100 gr kisela pavlaka (ili milerama)
  • so (po potrebi)
  • 2 komada jaja
  • 2 kašičice susam
  1. Sve sastojke za korice staviti u činiju za mešenje, sjediniti ih i umesiti testo. Podeliti ga na dva dela, svaki uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na najmanje pola sata (možete ga umesiti i dan ranije).
  2. Blitvu dobro oprati, prosušiti i sitno iseckati (nema potrebe da se blanšira, koristi se sveža).
  3. U činiji izmešati sir, mileram, so, jaja, susam pa dodati iseckanu blitvu i dobro izmešati.
  4. Iseći dva pek papira u veličini pleha u kome će se pita peći (okrugli od 28 cm ili 20×30).
  5. Posuti ih brašnom i na svakom razvući testo.
  6. Prvi deo testa zajedno sa papirom preneti u pleh, izbockati viljuškom i preko njega staviti nadev.
  7. Zatim preneti drugi deo testa preko nadeva i odlepiti pek papir.
  8. Izbockati ga viljuškom i “ušuškati” preko nadeva.
  9. Pitu peći na 180 stepeni, vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
  10. Sačekati da se prohladi pa tek onda iseći i servirati.
Pre nego što počnete sa pripremom testa, semenke blago ispeći na teflonskom tiganju i izlomiti u avanu ili secku.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Pite, kliknite na link: PITE RECEPTI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!