Semenkasta integralna pita – Javorka Filipović

Semenkasta integralna pita – prhko testo, fil od spanaća ili blitve, sira i dosta semenki.

Pita je najbolja topla kad je divno hrskava, ali i hladna ako ostane.

Semenkasta integralna pita - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Semenkasta integralna pita – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije

Najbolji recept meseca
Najbolji recept meseca – Recepti i Kuvar online

Semenkasta integralna pita – Javorka Filipović

Semenkasta integralna pita – prhko testo, fil od spanaća ili blitve, sira i dosta semenki.

Testo:

  • 150 gr integralno speltino brašno
  • 80 gr belo brašno
  • 80 gr semenke (lomljenih (suncokret, golica, kikiriki, lan))
  • 2 kašičice prašak za pecivo
  • 0,5 kašičice so
  • 100 gr puter
  • 100 ml voda (hladna)

Fil:

  • 150 gr blitva (ili spanaća)
  • 125 gr sir (švapski ili sremski)
  • 100 gr kisela pavlaka (ili milerama)
  • so (po potrebi)
  • 2 komada jaja
  • 2 kašičice susam
  1. Sve sastojke za korice staviti u činiju za mešenje, sjediniti ih i umesiti testo. Podeliti ga na dva dela, svaki uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na najmanje pola sata (možete ga umesiti i dan ranije).
  2. Blitvu dobro oprati, prosušiti i sitno iseckati (nema potrebe da se blanšira, koristi se sveža).
  3. U činiji izmešati sir, mileram, so, jaja, susam pa dodati iseckanu blitvu i dobro izmešati.
  4. Iseći dva pek papira u veličini pleha u kome će se pita peći (okrugli od 28 cm ili 20×30).
  5. Posuti ih brašnom i na svakom razvući testo.
  6. Prvi deo testa zajedno sa papirom preneti u pleh, izbockati viljuškom i preko njega staviti nadev.
  7. Zatim preneti drugi deo testa preko nadeva i odlepiti pek papir.
  8. Izbockati ga viljuškom i „ušuškati“ preko nadeva.
  9. Pitu peći na 180 stepeni, vreme pečenja prilagodite svojoj rerni.
  10. Sačekati da se prohladi pa tek onda iseći i servirati.
Pre nego što počnete sa pripremom testa, semenke blago ispeći na teflonskom tiganju i izlomiti u avanu ili secku.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Pite, kliknite na link: PITE RECEPTI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Semenkasta integralna pita – Javorka Filipović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.