Svetosavske perece – Sveti Sava – školski praznik i velika dečja slava… Kad sam bila dete i živela u Banatu, svake godine sam s nestrpljenjem čekala taj dan i odlazak u seosku crkvu…
Raspuste sam provodila kod babe i dede na selu i ove perece su bile deo crkvenog praznovanja. Deca su recitovala i dobijala slatkise i ovakve perece.
Spremali smo ih i preko godine, ali ove su bile posebne!!!
Svetosavske perece – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Svetosavske perece – Sveti Sava – školski praznik i velika dečja slava… Kad sam bila dete i živela u Banatu, svake godine sam s nestrpljenjem čekala taj dan i odlazak u seosku crkvu…
Svetosavske perece, sastojci:
- 300 gr oštrog brašna
- 500 gr mekog brasna tip”400″
- 40 gr svežeg kvasca
- šećera (malo)
- 1 kasicica soli
- 2 dl mleka
- 3 dl tople vode
- 1 dl ulja
Premaz:
- 1 komad jaje
Preliv:
- 3 kasike mekog brasna
- 1 kasika soli
Svetosavske perece, priprema:
- U toplo mleko staviti 2 kasike ostrog brasna, malo secera i paketic kvasca i sacekati 10 minuta da kvasac nadodje.
- Pomesati brasna sa uljem i solju i dodati kvasac te umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ali ne sme biti tvrdo. Dobro ga mesiti na pobrasnjenoj dasci bar 5 minuta uz dodavanje brasna ako je potrebno.
- Prekriti testo i ostaviti na toplom 30 minuta da udvostruci kolicinu.
- Pripremiti slani preliv: Pomesati so i brasno i polako dodavati hladnu vodu i mesati da nema grudvica. Gustina je kao testo za palacinke.
- Od uskislog testa kidati ili nozem odsecati kuglice i prstima tanjiti u dug stapic. Smotati perecu i slagati na podmazan pleh.
- Ostaviti da kisnu oko 10 minuta dok se rerna zagreje na 250 stepeni. Pre stavljanja u rernu, perece premazati umucenim jajetom.
- Peci perece do blago zute boje, izvaditi i staviti po njima slani preliv i vratiti jos 2-3 minuta da se lepo zarumene, a preliv osusi.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!