Svetosavske perece – Javorka Filipović

55

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Svetosavske perece – Sveti Sava – školski praznik i velika dečja slava… Kad sam bila dete i živela u Banatu, svake godine sam s nestrpljenjem čekala taj dan i odlazak u seosku crkvu…

Raspuste sam provodila kod babe i dede na selu i ove perece su bile deo crkvenog praznovanja. Deca su recitovala i dobijala slatkise i ovakve perece.

Spremali smo ih i preko godine, ali ove su bile posebne!!!

Svetosavske perece - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Svetosavske perece – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Javorka Filipović, blog Kuhinjske čarolije >>>

Svetosavske perece – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Svetosavske perece – Sveti Sava – školski praznik i velika dečja slava…Kad sam bila dete i živela u Banatu, svake godine sam s nestrpljenjem čekala taj dan i odlazak u seosku crkvu…

  • 300 g oštrog brašna
  • 500 g mekog brasna tip"400"
  • 40 g svežeg kvasca
  • šećera (malo)
  • 1 kasicica soli
  • 2 dl mleka
  • 3 dl tople vode
  • 1 dl ulja

Premaz:

  • 1 komad jaje

Preliv:

  • 3 kasike mekog brasna
  • 1 kasika soli
  1. U toplo mleko staviti 2 kasike ostrog brasna, malo secera i paketic kvasca i sacekati 10 minuta da kvasac nadodje.
  2. Pomesati brasna sa uljem i solju i dodati kvasac te umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ali ne sme biti tvrdo. Dobro ga mesiti na pobrasnjenoj dasci bar 5 minuta uz dodavanje brasna ako je potrebno.
  3. Prekriti testo i ostaviti na toplom 30 minuta da udvostruci kolicinu.
  4. Pripremiti slani preliv: Pomesati so i brasno i polako dodavati hladnu vodu i mesati da nema grudvica. Gustina je kao testo za palacinke.
  5. Od uskislog testa kidati ili nozem odsecati kuglice i prstima tanjiti u dug stapic. Smotati perecu i slagati na podmazan pleh.
  6. Ostaviti da kisnu oko 10 minuta dok se rerna zagreje na 250 stepeni. Pre stavljanja u rernu, perece premazati umucenim jajetom.
  7. Peci perece do blago zute boje, izvaditi i staviti po njima slani preliv i vratiti jos 2-3 minuta da se lepo zarumene, a preliv osusi.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.