Tahini - Susamova pasta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Tahini - Susamova pasta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Tahini – Susamova pasta – je namaz (pasta) koji se najčešće pravi od pečenih semenki susama, malo ulja i soli. Poreklom je sa istoka i sastojak je mnogih veganskih i vegetarijanskih jela.

Susamovu pastu možete napraviti i od sirovih semenki susama. Na taj način ćete sačuvati sve hranljive sastojke. Bogata je kalcijumom kao i mnogim drugim mineralima i vitaminima.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Tahini - Susamova pasta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Tahini – Susamova pasta – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Tahini – Susamova pasta – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

susamova pasta3

Tahini – Susamova pasta – je namaz (pasta) koji se najčešće pravi od pečenih semenki susama, malo ulja i soli. Poreklom je sa istoka i sastojak je mnogih veganskih i vegetarijanskih jela.

  • 300 gr susam
  • 80 ml ulje (po izboru)
  • 0,5 kašičice morska so
  1. Prvo ispecite susam – pecite ga u tiganju na ringli 15-tak minuta na niskoj temperaturi kako ne bi pregoreo.
  2. Prohlađen susam i so sipajte u seckalicu (blender ili neki drugi procesor za hranu) i procesirajte dok se susam lepo ne samelje.
  3. Povremeno otvarajte i skidajte špatulom susam koji se zalepio na zidove posude – vraćajte ga na dno.

    tahini2
  4. Kada se napravi gusta smesa koja ne može više da se blendira, postepeno sipajte ulje.

    susamova pasta4
  5. Blendirajte dok ne dobijete kompaktu smesu.
    susamova pasta3
Po želji možete dodati više ulja.

U tom slučaju će vaš tahini biti ređi.

Savet je da birate “plemenita” ulja – hladno ceđena.

Ali, podrazumeva se da možete koristiti i obično suncokretovo ulje.

Da li će vam tahini uspeti ili ne, prilično zavisi od toga koji procesor za hranu koristite.

U suštini, svaki može da dođe u obzir, ali vodite računa o količini susama i veličini posude za miksanje.

Npr. za ovu količinu susama je dovoljna seckalica sa posudom od 650 ml.

Ako je posuda velika ili mala količina susama, vrlo je verovatno da se sastojci neće lepo sjediniti.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!