Recepti za uspešno farbanje jaja za Uskrs - Dijana Popović
Recepti za uspešno farbanje jaja za Uskrs - Dijana Popović

Ove godine sam se odlučila da probam neke ideje sa interneta za farbanje jaja i uspela sam u tome.

Uspešno obojena jaja u sve nijanse plave jaja, bojena u ljubičastom kupusu, zatim, šarena jaja obojena na pari sa jestivim bojama za kolače, onda, farbanje jaja u ljubičastoj lukovini i za kraj, hit ove godine, belo vino, kurkuma i šafran.

Recepti za uspešno farbanje jaja za Uskrs - Dijana Popović
Recepti za uspešno farbanje jaja za Uskrs – Dijana Popović

Farbanje jaja ljubičastim kupusom

U šerpu iseckati 500 g ljubičastog kupusa, poređati jaja, sipati 1 litar vode i sok od 1 limuna. Jaja kuvati 15 minuta. Zatim, uzeti čaše, pa u svaku čašu staviti po 2 jajeta i sipati tečnost u kojoj su se kuvala. Ostaviti da odstoje, neka manje a neka duže vreme i dobićete 5 nijansi plave boje. Jaja premazati sa malo ulja.

Farbanje jaja na pari

Obarena jaja složiti u šerpu sa rupicama. Zatim, tu šerpu sa rupicama, staviti na šerpu u kojoj vri voda. Preko jaja sipati oceđen limunov sok i preko jaja staviti jestive kolačarske boje u prahu. Poklopiti šerpu i pusti 5 minuta da se boja lepo rasporedi po jajima. Ohlađena jaja premazati sa malo ulja.

Farbanje jaje u lukovini

Klasično i tradicionalno bojenje jaja u lukovini. Pomešati ljuske od crnog i ljubičastog luka. Složiti jaja u šerpu pa prekriti ljuskom od luka. Sipati vodu i kuvati 15 min. Ostaviti još 15 min jaja u toj vodi. Ohladiti jaja i premazati sa malo ulja.

Farbanje jaja u belom vinu uz dodataka šafrana i kurkume

Hit ove godine u mojoj kuhinji su jaja kuvana u belom vinu uz dodatak šafrana i kurkume

Jaja staviti u šerpu. Sipati belo vino. Dodati kesicu kurkume i kesicu šafrana. Kuvati 15 minuta i ostaviti da se jaja ohlade. Rezultat ovakvog načina farbanja su sjajni kristali po jajima i divna oranž boja. Ohlađena jaja malo premazati sa uljem.

Dijana Popović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!