BKTV news - Recite zbogom šećeru, ovo je prirodni zaslađivač 100% zdrav!
BKTV news - Recite zbogom šećeru, ovo je prirodni zaslađivač 100% zdrav!

[BKTVnews]

Dok svi govore da upotrebu šećera treba svesti na minimum, niko ne nudi alternative za koje može sa sigurnošću potvrditi da su zdrave. Ovo je jedna od njih.

Agava je biljka od koje se dobija više proizvoda, ali kod nas je najinteresantniji agavin sirup (nektar), koji se upotrebljava kao prirodni zaslađivač pogodan za dijabetičare.

Agava je biljka koja potiče iz Meksika, a neke vrste danas uspevaju i u oblasti Mediterana, gde je raširena kao ukrasna biljka.

Agava je biljka iz porodice ljiljana, iako se zbog njenog izgleda donedavno smatralo da je pripadnica porodice kaktusa.

Interesantno je da je ona višegodišnja biljka koja cveta jednom u svom veku. Na to cvetanje može se čekati oko 40 godina, a posle cvetanja biljka vene.

Listovi su joj mesnati i špicasti na vrhu, a sa strana nazubljeni. Od nje se dobija sirup, sok i alkoholno piće, od kojih je svakako najpoznatije tekila.

Sirup od agave nazivaju još i agava nektar ili emdena vodica zbog blagog ukusa. On je jedan od prirodnih zaslađivača koji se dobija iz listova iste biljke.

A on se pravi ni manje ni više već od listova starih oko 10 godina. Oni se seku, suše i potom melju, da bi se dobio prah. On dalje podleže tehnološkom postupku, da bi se na kraju dobio željeni proizvod.

Sirup se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Lako se rastapa u tečnosti i ukusan je, tako da je idealan za zaslađivanje čaja i kafe.

Može se koristi za pripremu raznih kolača, torti i poslastica. Boja treba da bude svetlija smeđa, dok je najbolji organski, pravljen od listova, a ne korena.

Njegova blagotvorna dejstva su mnogobrojna. U prošlosti se koristio za zarastanje rana, tako što su se mešali agava sirup i so i nanosili kao melem.

Dobar je protiv bakterija na koži koje izazivaju gnojenje rana i protiv crevnih infekcija izazvanih bakterijama.

Agavin koren je i dobar diuretik, a koristi se i u lečenju zubobolje.

Fruktani su korisni kod dijabetesa i gojaznosti, smanjuju nivo štetnih crevnih bakterija, pomažu kod zatvora i smanjuju rizik od nastanka raka creva.

Fruktani takođe povećavaju apsorpciju minerala poput kalcijuma i magnezijuma – potvrdili su naučnici sa Nacionalnog politehničkog instituta u Guanajuato u Meksiku.

Dostatan nivo kalcijuma, zajedno s magnezijumom i vitaminom D, smanjuje opasnost od osteoporoze i drugih bolesti povezanih sa zdravljem kostiju.

Međutim, u današnje vreme se on upotrebljava kao prirodni zaslađivač, odnosno zamena za šećer.

Privlači posebnu pažnju jer je preporučljiv za ishranu dijabetičara.

Sadrži inulin i ima nizak glikemijski indeks. Takođe, inulin je povezan sa smanjenjem nivoa holesterola i rizika od nekolikih vrsta raka. GI je značajno niži od meda, a posebno šećera.

Ređi je od meda, ali je slađi, pa ga kod kuvanja treba još manje nego meda.

Skoro da agava nimalo nema uticaja na nivo šećera u krvi. Zbog toga je agava sirup za dijabetičare sasvim prikladan, ali i za sve ostale koji ne koriste šećer.

Studije pokazuju da je inulin pogodan za gubitak viška kilograma zbog svojeg malog glikemičkog indeksa, te podsticanja osećaja sitosti.

Sirup agave sadrži i vlakna koja potpomažu rad probavnog sistema, te mnoge elemente u tragovima, poput kalcijuma, gvožđa i vitamina B i C.

Agavin sirup ne sadrži skrob, pa je ovaj zaslađivač pogodan za osobe na bezglutenskoj ishrani.

Što se kalorija tiče, veoma je kaloričan, kako sadrži oko 400 kcal na 100 grama. Sadrži fruktozu, glukozu i sukrozu.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!