Reforma torta recept - Maja Levaja - Recepti i kuvar online
Reforma torta recept - Maja Levaja - Recepti i kuvar online

Reforma torta recept, je jedan od omiljenih recepata za torte. Neodoljiv čokoladni fil i velika količina oraha, doprineli su činjenici da je reforma torta uobičajeni izbor za desert.

Na mnogim sajtovima na internetu o Reform torti (ili Reforma torti) naći ćete slične natpise na engleskom jeziku: „This is a traditional Serbian recipe for a classic eggwhite-based ground almond torte sliced into three rounds and sandwiched with chocolate buttercream that’s decorated with chopped almonds.“ (izvor http://www.celtnet.org.uk/)

Reforma torta recept - Maja Levaja - Recepti i kuvar online
Reforma torta recept – Maja Levaja – Recepti i kuvar online

Dakle, prema raznim izvorima i pričama, to je tradicionalni srpski recept sa klasičnim korama, napravljenim od jaja i badema (ili oraha), sečena na 3 dela (3 kore) i filovana i premazana sa čokoladnim filom i ukrašena seckanim bademima (ili orasima).

Postoje razne legende (anegdote i priče) da je naziv ove torte nastao posle Drugog svetskog rata, kada je u posleratnoj zemlji bilo doba reformi. Po priči, neko je ovoj torti nadenuo ime Reforma, zbog doba svakojakih reformi. Varijacije ovog recepta su velike. Praktično, svaka porodica ima neki „svoj“ recept. I naravno, o njoj se ispredaju legende: „Sviđa vam se Reforma torta, aha, ali, niste probali našu!“. „A da li je bila poslužena na pravougaonom poslužavniku? Nije bila? E, to nije Reforma torta!“

Reforma torta recept naše saradnice Maje Levaje je postan.

Izvor: Maja Levaja – Blog sa receptima ukusne vegetarijanske hrane

Reforma torta recept (posna) – Maja Levaja

Reforma torta recept, je jedan od omiljenih recepata za torte. Neodoljiv čokoladni fil i velika količina oraha, doprineli su činjenici da je reforma torta uobičajeni izbor za desert.

 • 680 gr orasi (mleveni)
 • 680 gr šećer
 • 230 gr med
 • 6 komada čokolada (štangli)
 • 6 kesica vanilin šećer
 • 1,5 šolja kisela voda
 • 1,5 šoljica ulje
 • 18 kašika brašno
 • 200 gr margarin
 • 1 kašika prašak za pecivo
 1. Priprema za koru: pomešati 230 g mlevenih oraha, 230 g meda, 230 g šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade, 3 kesice vanilin šećera, ulje, 18 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo. Testo sipati u podmazan pleh i ispeći. Koru preseći na tri jednaka dela.
 2. Priprema za fil: ušpinovati 450 g šećera sa malo vode, dodati 450 g mlevenih oraha i 3 štangle mlevene čokolade. Gotov fil prohladiti i pomešati ga sa 200 g margarina penasto umućenog sa tri kesice vanilin šećera. Nafilovati tortu i posuti struganom čokoladom.
 3. Tortu servirati ohlađenu, ukrašenu kockicama čokolade.
Maja Levaja

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!