Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Reforma torta recept (posna) – Maja Levaja

8

Reforma torta recept, je jedan od omiljenih recepata za torte. Neodoljiv čokoladni fil i velika količina oraha, doprineli su činjenici da je reforma torta uobičajeni izbor za desert.

Na mnogim sajtovima na internetu o Reform torti (ili Reforma torti) naći ćete slične natpise na engleskom jeziku: „This is a traditional Serbian recipe for a classic eggwhite-based ground almond torte sliced into three rounds and sandwiched with chocolate buttercream that’s decorated with chopped almonds.“ (izvor http://www.celtnet.org.uk/)

Reforma torta recept - Maja Levaja - Recepti i kuvar online
Reforma torta recept – Maja Levaja – Recepti i kuvar online

Dakle, prema raznim izvorima i pričama, to je tradicionalni srpski recept sa klasičnim korama, napravljenim od jaja i badema (ili oraha), sečena na 3 dela (3 kore) i filovana i premazana sa čokoladnim filom i ukrašena seckanim bademima (ili orasima).

Postoje razne legende (anegdote i priče) da je naziv ove torte nastao posle Drugog svetskog rata, kada je u posleratnoj zemlji bilo doba reformi. Po priči, neko je ovoj torti nadenuo ime Reforma, zbog doba svakojakih reformi. Varijacije ovog recepta su velike. Praktično, svaka porodica ima neki „svoj“ recept. I naravno, o njoj se ispredaju legende: „Sviđa vam se Reforma torta, aha, ali, niste probali našu!“. „A da li je bila poslužena na pravougaonom poslužavniku? Nije bila? E, to nije Reforma torta!“

Reforma torta recept naše saradnice Maje Levaje je postan.

Izvor: Maja Levaja – Blog sa receptima ukusne vegetarijanske hrane

Reforma torta recept - Maja Levaja - Recepti i kuvar online
Štampanje

Reforma torta recept (posna) – Maja Levaja

Reforma torta recept, je jedan od omiljenih recepata za torte. Neodoljiv čokoladni fil i velika količina oraha, doprineli su činjenici da je reforma torta uobičajeni izbor za desert.
Obrok Desert
Kuhinja Internacionalna, Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 30 minutes
Termicka obrada 45 minutes
Ukupno vreme 1 hour 15 minutes
Broj osoba 10 osoba

Sastojci

  • 680 gr orasi mleveni
  • 680 gr šećer
  • 230 gr med
  • 6 komada čokolada štangli
  • 6 kesica vanilin šećer
  • 1,5 šolja kisela voda
  • 1,5 šoljica ulje
  • 18 kašika brašno
  • 200 gr margarin
  • 1 kašika prašak za pecivo

Uputstvo za pripremu

  1. Priprema za koru: pomešati 230 g mlevenih oraha, 230 g meda, 230 g šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade, 3 kesice vanilin šećera, ulje, 18 kašika brašna i kašičicu praška za pecivo. Testo sipati u podmazan pleh i ispeći. Koru preseći na tri jednaka dela.
  2. Priprema za fil: ušpinovati 450 g šećera sa malo vode, dodati 450 g mlevenih oraha i 3 štangle mlevene čokolade. Gotov fil prohladiti i pomešati ga sa 200 g margarina penasto umućenog sa tri kesice vanilin šećera. Nafilovati tortu i posuti struganom čokoladom.
  3. Tortu servirati ohlađenu, ukrašenu kockicama čokolade.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

8 Komentara
  1. Sandra kaže

    Interesuje me da li u korice ide otppljena ili rendana cokolada? I u fil kakva cokolada ide ? Da li moze cokolada u prahu?

  2. Milica kaže

    da li cokoladu koja ide u koru treba izrendati ili istopiti ili ?

  3. Minja kaže

    Koja je velicina kalupa potrebna za kore?

    1. Maja Levaja kaže

      Veličina kalupa za kore je pleh od šporeta.

  4. lili1985 kaže

    Da li su vam kore nekad ispale previse tvde da se teze seku????

    1. Maja Levaja kaže

      S obzirom da su ove kore posne, svakako su suvlje, a samim tim se i teže seku. U svakom slučaju, ne treba ih peći duže od 15-20 minuta.

  5. Mira kaže

    na koliko stepeni se peku kore

    1. Miodrag Ilic kaže

      Kore se peku 20tak minuta na 180-200 stepeni na srednjoj poziciji u rerni.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.