Retko ko je jede, a kurkuma je zlata vredna!

2

Kurkuma je poznata širom sveta zahvaljujući višestrukim lekovitim svojstvima.

To je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korena priprema se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Lekovita svojstva kurkume

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postupno su se razotkrivala tokom stoleća, a već odavno je potvrđeno da kurkuma deluje snažno protivupalno. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alchajmerove bolesti. U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam.

Kurkuma se koristi za:

– jačanje probave
– obnavljanje crevne flore
– smanjenje nadutosti
– čišćenje jetre i žuči
– normalizaciju menstruacije
– smanjenje upala kod artritisa
– čišćenje krvi
– stimulisanje rada metabolizma
– kožne probleme
– tegobe disajnih puteva
– protiv gljivica i bakterija
– protiv crevnih parazita

Po nutritivnim vrednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitamina B6, dijetetskih vlakana i kalijuma. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je delotvorna u lečenju artritisa, dermatitisa i ekcema, groznice, infekcija, čira, kamenja u bubregu i žuči.

Retko ko je jede, a kurkuma je zlata vredna!
Retko ko je jede, a kurkuma je zlata vredna!

Lek protiv gripa i prehlade

Ovaj prirodni antibiotik ima snažno protivupalno delovanje, koje osim što jača imunitet, ubija bakterije i uzroke bolesti. Ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crevnu mikrofloru, pa je u potpunosti siguran za upotrebu.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava. Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crevima.

Sastojci: 100 g meda, 1 kašika kurkume u prahu.

Pomešajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i sipajte ih u čistu teglu. Čim primetite prve simptome prehlade ili gripa, lek uzimajte na sledeći način:

Prvi dan: uzmite pola kašičice leka svakih sat vremena.
Drugi dan: uzmite pola kašičice svaka dva sata.
Treći dan: uzmite pola kašičice tri puta dnevno.

Poželjno je da lek ne gutate odmah, nego ga ostavite u ustima, dok se ne otopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog leka svi simptomi nestaju, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mleko ili čaj.

Izvor: www.bktvnews.com, najnovije vesti iz zemlje i sveta, kliknite OVDE da vidite ceo tekst >>>

Pročitajte još:

Portal recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

2 Komentara

  1. Kristina Gašpar kaže

    Dodala bih da je kurkuma glavni sastojak kari začina, zato je on žute boje, (za one koji nisu znali :)). Koristi se za bojenje hrane, kako slatke tako i slatke. Ako, npr. jaja nisu dovoljno žuta, a želite da vaš biskvit ima lepu boju, dodajte malo kurkume. Ko nije koristio kurkumu, trebalo bi da bude pažljiv sa količinama jer ima specifičnu aromu. Ja je koristim za sve i svašta – za hlebove, peciva, supe, čorbe, salate, rižota…

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.