Rižoto od grilovanih vrganja – Snežana Kitanović
Rižoto od grilovanih vrganja – ukusno jelo od vrganja, koji su brani i sušeni na Staroj planini… pravo šumsko zlato.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Rižoto od grilovanih vrganja – Snežana Kitanović
- 1 kafena šoljica pirinča
- glavica crnog luka
- 1 struk praziluka
- sušeni vrganji
- 2 kocke za supu
- domaći biljni začin
- biber
- lorberov list
- celer
- Sušene vrganje potopiti u vruću vodu ili malo prokuvati da omekšaju a zatim ih kratko grilovati u tiganju.
- Za to vreme izdinstati luk i praziluk sa domaćom vegetom, dodati pirinač, malo bibera, list lorbera i celera i vrganje /mogu celi a mogu se i iseckati/.
- Naliti sa 2dl. bujona ( napravljen od vode i jedne kocke za supu) i uz stalno mešanje kuvajte dok tečnost ne ispari.
- Zatim, dodati još bujona i povremeno isprobavati tvrdoću zrna. Rižoto kuvati dok pirinač ne omekša i postane “al dente”. Što se duže meša rižoto će biti prozračniji.
- Rižoto od vrganja promešati i poklopljenog ostaviti 15 minuta.