Rolovane baklave na dva načina – Zorica Stajić

Rolovane baklave na dva načina – volim da eksperimentišem sa receptima… nešto dodam, nešto oduzmem i tako sam ovog puta dobila dve vrste baklava sa različitim ukusima…

Rolovane baklave na dva načina - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Rolovane baklave na dva načina – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Zorica Stajić, blog Zorini recepti >>>

Rolovane baklave na dva načina – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Rolovane baklave na dva načina – volim da eksperimentišem sa receptima… nešto dodam, nešto oduzmem i tako sam ovog puta dobila dve vrste baklava sa različitim ukusima…

  • 0,5 kg tankih kora
  • 1 čaša šećera (čaša je od 2 dl)
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo

ZA PRVU BAKLAVU

  • 150 gr kokosovog brašna
  • 200 gr oraha (mlevenih)
  • 1,5 dl mleka
  • 3 kašike šećera

ZA DRUGU BAKLAVU

  • 2 komada jabuke (rendane)
  • 100 gr suvog grožđa
  • 3 kašike soka od limuna (2-3 kašike)

ZA SIRUP

  • 3 čaše šećera
  • 4 čaše vode
  • 1 komad limun
  1. Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i jogurt i na kraju pecivo. Smesu podelite na dva dela i u jedan dodajte kokosovo brašno. Podelite kore na 4 dela (za 4 rolata).
    U manji sud stavite da provri mleko sa šećerom pa njime prelijte ml. orahe, izmešajte i ostavite da orasi upiju mleko. Potopite suvo grožđe u sok od limuna.

Prva baklava:

  1. Za PRVU baklavu stavite jednu koru, premažite je sa malo nadeva sa kokosom, pa tako ponavljajte dok ne utrošite kore za prvi rolat. Na početku, celom dužinom kora stavite polovinu nadeva sa orasima, pa urolajte kore. To isto uradite i sa drugom četvrtinom kora. Oba rolata stavite na pleh podmazan uljem.

Druga baklava

  1. Za DRUGU baklavu stavite jednu koru, premažite je sa malo nadeva sa kokosom, pa tako nastavite dok ne utrošite treću četvrtinu kora. Preko poslednje kore narendajte 1 jabuku i pospite polovinom suvog grožđa. Urolajte kore u rolat. Ponovite postupak sa četvrtom količinom kora. Oba rolata stavite na pleh. Baklave pecite oko 40 min. na 200 stepeni, tj. dok ne porumene.
  2. U međuvremenu kuvajte vodu i šećer, pa kad dobije potrebnu gustinu, dodajte sok od limuna pa prelijte mlaku baklavu.
  3. PS. Zaboravila sam da slikam postupak za prvu baklavu sa orasima.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Rolovane baklave na dva načina – Zorica Stajić

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.