Rolovane baklave na dva načina - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Rolovane baklave na dva načina - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online

Rolovane baklave na dva načina – volim da eksperimentišem sa receptima… nešto dodam, nešto oduzmem i tako sam ovog puta dobila dve vrste baklava sa različitim ukusima…

Rolovane baklave na dva načina - Zorica Stajić - Recepti i Kuvar online
Rolovane baklave na dva načina – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

Zorica Stajić, blog Zorini recepti >>>

Rolovane baklave na dva načina – Zorica Stajić – Recepti i Kuvar online

pizap.com14494082855891

Rolovane baklave na dva načina – volim da eksperimentišem sa receptima… nešto dodam, nešto oduzmem i tako sam ovog puta dobila dve vrste baklava sa različitim ukusima…

  • 0,5 kg tankih kora
  • 1 čaša šećera (čaša je od 2 dl)
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 kesica praška za pecivo

ZA PRVU BAKLAVU

  • 150 gr kokosovog brašna
  • 200 gr oraha (mlevenih)
  • 1,5 dl mleka
  • 3 kašike šećera

ZA DRUGU BAKLAVU

  • 2 komada jabuke (rendane)
  • 100 gr suvog grožđa
  • 3 kašike soka od limuna (2-3 kašike)

ZA SIRUP

  • 3 čaše šećera
  • 4 čaše vode
  • 1 komad limun
  1. Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje i jogurt i na kraju pecivo. Smesu podelite na dva dela i u jedan dodajte kokosovo brašno. Podelite kore na 4 dela (za 4 rolata).
    U manji sud stavite da provri mleko sa šećerom pa njime prelijte ml. orahe, izmešajte i ostavite da orasi upiju mleko. Potopite suvo grožđe u sok od limuna.

Prva baklava:

  1. Za PRVU baklavu stavite jednu koru, premažite je sa malo nadeva sa kokosom, pa tako ponavljajte dok ne utrošite kore za prvi rolat. Na početku, celom dužinom kora stavite polovinu nadeva sa orasima, pa urolajte kore. To isto uradite i sa drugom četvrtinom kora. Oba rolata stavite na pleh podmazan uljem.
    001

Druga baklava

  1. Za DRUGU baklavu stavite jednu koru, premažite je sa malo nadeva sa kokosom, pa tako nastavite dok ne utrošite treću četvrtinu kora. Preko poslednje kore narendajte 1 jabuku i pospite polovinom suvog grožđa. Urolajte kore u rolat. Ponovite postupak sa četvrtom količinom kora. Oba rolata stavite na pleh. Baklave pecite oko 40 min. na 200 stepeni, tj. dok ne porumene.
  2. U međuvremenu kuvajte vodu i šećer, pa kad dobije potrebnu gustinu, dodajte sok od limuna pa prelijte mlaku baklavu.
  3. PS. Zaboravila sam da slikam postupak za prvu baklavu sa orasima.
    002

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!