Piletina sa susamom – idealna kombinacija za ručak na brzinu
Evo novog predloga za ručak na brzinu: piletina sa senfom i susamom. Pileće meso je zdravija opcija od ostalih vrsta mesa: sadrži optimalnu količinu belančevina, lako je svarljiva i ima visoku biološku vrednost.
Susam potiče iz tropske Azije i Južne Afrike. To je jednogodišnja biljka i u 3-5 meseci uzgoja dostigne visinu do 2 metra. Plod su čaure, koje sadrže veliku količinu semena.
Gaji se radi semena najviše u Kini, Indiji, Sudanu i u još nekim zemljama. Seme sadrži 45-60% ulja koji se upotrebljava za kuvanje, salate i za proizvodnju margarina. Seme je, takođe, bogato proteinima i važi za omiljenu namirnicu u orijentalnim i severnoafričkim zemljama. Upotrebljava se u pekarstvu za posipanje peciva.
Kombinacijom ova dva glavna sastojka (uz dodatak malo senfa), dobija se izuzetno hranljiva i interesantna kombinacija za ručak na brzinu, koja se sprema vrlo brzo.
Piletina sa senfom i susamom, sastojci:
- Pileći file, 600 g
- So
- Susam, 3 kašike
- Senf, 3 kašike
- Soja sos, 1 kašika
- Maslinovo ulje
- Biber
- Čen belog luka
Piletina sa senfom i susamom, priprema:
- Belo meso iseckajte na kocke i premažite ih senfom.
- Sipajte ulje u tiganj i zagrejte ga. Ravnomerno rasporedite komadiće mesa u tiganj i pržite ih dok ne dobiju zlatnožutu boju.
- Dodajte soja sos.
- Dolijte u tiganj 0,5 dl vode i ostavite da se dinsta još 10-15 minuta.
- Meso izvadite u posebnu posudu.
- Zagrejte ponovo ulje i propržite susam tridesetak sekundi.
- Vratite meso.
- Na kraju, dodajte beli luk.
Koji je vaš omiljeni recept za ručak na brzinu?
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!