Saher kolač – Verica poznanović

0
318
Saher kolač - Verica poznanović - Recepti i Kuvar online
Saher kolač - Verica poznanović - Recepti i Kuvar online

U pauzi čitanja, napravila sam ovaj kolač. Saher kolač, pravi se uglavnom Saher torta ali ja sam napravila male izmene, pekla ga u četvrtastoj tepsiji, vadila kolutove i napravila kolač.

Ruže, Lili Mičam – Nije sve u kuvanju, ima nešto i u čitanju!

Ko voli starinske sage, ovo je prava knjiga za njega.

Ja nemam običaj da jednu te isti knjigu čitam dv puta, Ruže sam prvi put čitala pre par godina, sada ponovo obnavljam gradivo. Jednom kada pročitam knjigu više joj se ne vraćam, ovaj put sam napravila izuzetak.

Šta u knjizi predstavljaju crvene i bele ruže?

Na pitanje šta ćeš ti gajiti u svom vrtu? Sledi odgovor.

„Crvene i bele ruže, šta bih drugo?

Ruže su priča o borbi, ljubavi i žrtvovanju, kada su čast i lepi maniri bili pravilo.
Ovaj roman se čita iznova, u jednom dahu, prosto vam je žao da ga ispustite iz ruku.

Saher kolač, sastojci:

  • 7 jaja,
  • 150 g putera,
  • 125 g šećer u prahu,
  • 200 g crne čokolade,
  • 1 kesica vanilin šećera,
  • 125 g kristal šećera,
  • malo soli,
  • 150 g brašna i
  • 200 g džema od kajsija.

Glazura:

  • 200 g crne čokolade i
  • 4 kašike ulja.

Saher kolač, priprema:

  • Rastopiti crnu čokoladu (na pari).
  • U drugom sudu, pomešati omekšan puter, šećer u prahu i vanilin šećer. Mešati dok se ne stvori kremasta masa.
  • Masi dodavati jedno, po jedno, žumance, uz stalno mešanje, dok se masa ne izjednači.
  • Zagrejati rernu na 180 C stepeni. Tepsiju četvrtastu obložite papirom za pečenje.
  • U posednom sudu, belancima dodajte prstohvat soli i šećer i mutite mikserom, dok se ne napravi čvrst sneg.
  • U masu čokolade i žumanaca, dodajte naizmenično po kašiku belanaca i brašna, uz blago mešanje. Dobijenu masu izlijte u sud za pečenje. Pecite oko 1 sat.
  • Kad je kora za kolač gotova, izvadite je da se ohladi.
  • Ohlađenu koru za kolač , rasecite uzdužno . Donju koru premažite džemom od kajsije.
  • Preko namaza, stavite gornju koru. Gornju koru, takođe, premažite džemom od kajsije, kao i spoljnu ivicu.
  • Čim se čokolada sa dodatom ulja istopei odmah sipati glazuru preko kolača, i brzim potezima premazati ceo kolač.
  • Ostaviti da se glazura osuši na sobnoj temperaturi, uzmite okruglu modlu i vadite okrugle kolačiće ili jednostavno isecite na kocke.
  • U svakom slučaju je odlično.

Gostu ili gostima poklonite crvenu ili belu ružu a možda ni jednu. Ako vas ikad uvredim, poslaću vam crvenu ružu kao znak traženja oproštaja. A ako ja nekad primim takvu istu, vratiću belu ružu da pokažem kako vam je oprošteno.

Verica Poznanović

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!