Salata od maslina – Snežana Kitanović
Salata od maslina – ova jednostavna i veoma ukusna salata potiče iz Antiohije. Poslužuje se kao meze uz rakiju.
Salata je specifičnog ukusa, jer je njen obavezni sastojak melasa od nara i zahtar (za’atar) začin, koji ukusom podseća na čubar i daje divan ukus salatama. Pošto ova dva sastojka nemam, salatu sam prilagodila tako što sam melasu od nara zamenila balzamiko sirćetom a zahtar peršunom. Krajnji ishod……fenomenalan ukus, a salata će se od sada naći na listi onih koje se obavezno spremaju.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Salata od maslina – Snežana Kitanović
- Potrebno je:
- 100 gr.zelenih maslina (bez koštice)
- 100 gr.crnih maslina (bez koštice)
- 100 gr. maslina u origanu
- kašika suvih maslina
- veća glavica crnog luka
- 1 srednji paradajz isečen na kockice
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1- 2 kašike balzamiko sirćeta
- peršun (sitno iseckan)
- so (biber)
- Luk sitno iseckati, malo posoliti i rukama promešati, što će luk omekšati i učiniti ga ukusnijim.
- Dodati ostale sastojke, dobro izmešati, po ukusu dosoliti i staviti malo bibera.
- Salatu možete poslužiti uz kriš
- Sugestija:
- Masline koje su bez koščica su jako slane, pa sam ih neko vreme držala u hladnoj vodi, uz povremeno menjanje vode.
- Zbog toga, ja salatu nisam solila.