Salčići, tradicionalni recept.
Salčići, sastojci:
- 1 kg brašna,
- 20 g svežeg kvasca,
- 500 g sala,
- 4 dl mleka,
- 3 žumanca
- 2 kašike šećera,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašika sirćeta,
- 300 g pekmeza po želji i
- 200 g šećera u prahu.
Salčići, priprema:
- Salo samleti na mašini za mlevenje. Potom ga posuti sa malo brašna da bi se lakše oblikovalo u tri manje kugle.
- Sjediniti mlako mleko, izdrobljeni kvasac, jednu kašičicu šećera i jednu kašiku brašna. Dobro izmešati, ostaviti da nadođe.
- U vanglicu sipati polovinu brašna pa dodati so, preostali šećer i sve dobro sjediniti.
- Sipati nadošli kvasac, sirće, žumanca, kašiku šećera, pa opet, sve dobro sjediniti. Postepeno dodavati preostalo brašno, uz neprestano mešenje, dok se ne dobije čvršće, glatko testo.
- Testo prekriti, pa ga ostaviti na toplom da raste.
- Nadošlo testo rastanjiti pomoću oklagije na debljinu oko 1 cma a zatim po njemu razmazati jednu kuglu sala. Bočne stranice preklopiti prema sredini, a potom gornji i donji deo testa takođe preklopiti prema centru, ostaviti tridesetak minuta da nadođe. Isti postupak premazivanja salom i preklapanja ponoviti još dva puta, pa svaki put testo ostaviti da odmara tridesetak minuta.
- Nakon toga, nadošlo testo razviti pomoću oklagije na debljinu oko 1 cm i iseći na kvadrate željene veličine. Na svaki kvadrat staviti kašičicu pekmeza (ja sam stavljala pekmez od šljiva). Potom kvadrat preklopiti po dijagonali, pa završetke dobijenog trougla spojiti i uvrnuti.
- Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju poslagati salčiće, ostaviti ih kratko da nadođu.
- Peći u zagrejanoj rerni na 250ºC oko dvadeset minuta, sve zavisi od rerne.
- Pečene salčiće, dok su još topli, pospite šećerom u prahu.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!