Salčići – Željko Aksentijević

Salčići – tradicionalni srpski kolači.

Salčići - Željko Aksentijević - Recepti i Kuvar online
Salčići – Željko Aksentijević – Recepti i Kuvar online

Salčići – Željko Aksentijević – Recepti i Kuvar online

Salčići – tradicionalni srpski kolači.

  • 1 kg brašna
  • 0,5 kg sala
  • 5 žumanaca
  • 2 čaše belog vina
  • 2 kašike šećera
  • so (vrh noža)
  1. Salo se najpre očisti od žilica i samelje.
  2. U međuvremenu umutiti žumanca sa šećerom, dodati so i limun i zamesiti sa brašnom i belim vinom. Testo ne sme biti suviše tvrdo i zbog toga, brašno treba dodavati postepeno. Jedan deo brašna zamesiti posebno sa salom.
  3. Testo zamešeno sa belim vinom treba razviti u četvrtastu koru (malo deblju), pomešati ga sa salom, razviti u koru iste debljine i staviti jednu na drugu. Preklopiti obe kore u obliku pisma i ostavii da izvesno vreme odstoje na hladnom metu. Potom ih ponovo razviti u jedinstvenu koru, presaviti kao prvi put i ponovo ostaviti da odstoji. Ponoviti tako 3 ili 4 puta da bi se testo lepše listalo. Posle poslednjeg razvijanja kore iseći na četvrtaste komade iste veličine, filovati džemom, previti i slagati u pomašćen pleh. Salčiće peći na jakoj vatri da bi se lepo listali i narasli.
  4. Izvaditi kad budu gotovi i odmah ih posuti šećerom u prahu.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Salčići – Željko Aksentijević

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.