Salčići – tradicionalni srpski kolači.
Salčići – Željko Aksentijević – Recepti i Kuvar online
Salčići – tradicionalni srpski kolači.
- 1 kg brašna
- 0,5 kg sala
- 5 žumanaca
- 2 čaše belog vina
- 2 kašike šećera
- so (vrh noža)
- Salo se najpre očisti od žilica i samelje.
- U međuvremenu umutiti žumanca sa šećerom, dodati so i limun i zamesiti sa brašnom i belim vinom. Testo ne sme biti suviše tvrdo i zbog toga, brašno treba dodavati postepeno. Jedan deo brašna zamesiti posebno sa salom.
- Testo zamešeno sa belim vinom treba razviti u četvrtastu koru (malo deblju), pomešati ga sa salom, razviti u koru iste debljine i staviti jednu na drugu. Preklopiti obe kore u obliku pisma i ostavii da izvesno vreme odstoje na hladnom metu. Potom ih ponovo razviti u jedinstvenu koru, presaviti kao prvi put i ponovo ostaviti da odstoji. Ponoviti tako 3 ili 4 puta da bi se testo lepše listalo. Posle poslednjeg razvijanja kore iseći na četvrtaste komade iste veličine, filovati džemom, previti i slagati u pomašćen pleh. Salčiće peći na jakoj vatri da bi se lepo listali i narasli.
- Izvaditi kad budu gotovi i odmah ih posuti šećerom u prahu.
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!