Šampita - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Šampita - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Šampita – kada vam se prijede nešto baš slatko, onda su na redu šampite. Lako se spremaju i svi koji vole slatko i kolače ne mogu da im odole 🙂

Šampita - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Šampita – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Šampita – brza i provereno dobra – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

sampita Ana Vuletic png

Šampita – kada vam se prijede nešto baš slatko, onda su na redu šampite. Lako se spremaju i svi koji vole slatko ne mogu da im odole 🙂

 • 10 komada jaja
 • 1 kg šećera (oko 1 kg)
 • 14 kašika vode (hladne)
 • 1 kesica praška za pecivo
 • 5 kašika ulja
 • 5 kašika mleka
 • 7 kašika brašna
 1. Razdvojite 10 belanca od žumanaca. Belanca stavite u dosta dublji sud.
 2. Umutite 10 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i mleko i staviti u podmazani pleh da se ispeče. Treba da dobije lepu žutu boju patišpana. Stavite u dublji sud jer ćete u isti trebati da izlijete fil, zavisno koliko vam je dubok pleh biće visoke i šampite.
 3. U slučaju da vam je pleh dubok a manji, pa vam kora ispadne deblja, možete je izvaditi i iseći na pola.
 4. Umutiti 10 belanaca da se dobije čvrsta pena, dodavati 10 kašika šećera, jednu po jednu kašiku i mutiti. Vodite računa da uzmete što dublju činiju, jer belanca rastu kad se dodaje vruća voda.
 5. Kada umutite dobro penu od belanaca, Stavite da se 750gr šećera prokuva sa 14 kašika vode. Treba da dobijete šećerni sirup. Meni se nekada desi da je 14 kašika malo, pa slobodno dodajte po malo još, ali ne da bude preretko već baš kao gušći sirup.
 6. Polako dodavati u belanca sirup od šećera i vode i neprestano mutiti. Većina kaže da treba dodavati u jednom mlazu, međutim iz moje prakse je da dodajem malo po malo i mutim i tako nema rizika da mi se razvodni fil.
 7. U fil po želji možete dodati jedan vanilin limun šećer i onda ima ukus kao limun pita, što je isto lep i zaniljiv ukus.
 8. Na ohlađenu koru dodati fil i ostaviti da se ohladi.
 9. Po želji možete koristiti umesto patišpana lisnato testo za koru. Međutim onda vam ostaje višak od 10 žumanaca.
 10. Možete ukrasiti takođe po želji topljenom ili narendanom čokoladom.

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!